Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Ципрас: Целта на СИРИЗА на изборите е абсолютно мнозинство

Целта на радикалната левица Сириза на предсрочните парламентарни избори на 20 септември е да получи “силен мандат, абсолютно мнозинство”, за да може да управлява следващите четири години, заявява бившият премиер и партиен лидер Алексис Ципрас в интервю в седмичника “Риалнюз”, цитиран от БГНЕС.

Изборите са възможност да се излезе от дясната двупартийност Нова демокрация – Пасок, двете партии, които господстваха на гръцката политическа сцена през последните четири десетилетия… Жизнено важно e да не се връщаме назад, а да направим скок напред, изтъква Ципрас в интервюто. С аванс от 1 до 3,5 пункта, според анкетите, пред главния си противник Нова демокрация Сириза има малки шансове да получи абсолютно мнозинство. Тя ще бъде принудена да търси съюзници, за да сформира коалиционно правителство, както направи след победата си на 25 януари.

Ципрас обаче изключва каквото и да било сътрудничество с партиите от старата политическа система, и казва, че единствено партията Независими гърци, неговия партньор в правителството в продължение на осем месеца, може да играе тази роля. Въпреки обещанията си да сложи край а суровите икономии в Гърция Ципрас подписа през юли в Брюксел споразумение с кредиторите за продължаването им. На въпрос за причините, поради които не е поискал прошка от гръцкия народ, Ципрас отвръща: Защо трябва да искам прошка? Борих се с цялата си душа да остана верен на мандата на гръцкия народ, мнозинството не иска излизане от еврозоната – тази заплаха бе размахана от кредиторите ЕС и МВФ, каза той.

Алексис Ципрас заявява, че е трябвало да се изправи срещу икономическа война и че в крайна сметка не е успял да удържи победа срещу всички чудовища, да поправи всички проблеми на страната, които старата политическа система е предизвикала: корупцията, укриването на данъци, корумпираните политици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете