14 тона хашиш от Мароко стигнали до Мировяне

Укривали дрогата в гипсокартон и вата

Товарният кораб “Оушън лайън” на офшорна компания от карибската държава Белиз отплавал под молдовски флаг от рибното пристанище в Бургас към Бристол, Великобритания, през март 2012 г. Екипажът бил български, а плавателният съд го натоварили с минерална вата и гипсокартон. На мароканското пристанище Сеута неизвестни африканци натъпкали в специалните му тайници от гиспокартона 14 тона хашиш. През юни “Оушън лайън” акостирал край Бургас, а 16 товарни камиона извозили скрития наркотик до склад в софийското село Мировяне. Първата пратка от близо 4 тона хашиш била предназначена за Белгия. Тя излязла от мировянския склад, но била спипана на ГКПП-Кулата.

Престъпната схема, достойна за сценарий на холивудски филм, измислил Людмил Герасков, известен на полицейските служби като международен наркотрафикант. Бандата му бе разбита през юли 2012 г. при спецоперация „Сахара”. Тогава на ГКПП-Кулата митническите власти проверили товарен камион “Скания”, в който намерили 3855 кг хашиш. Малко след това последвали арести и откриването на натъпкания с рекордните 10 тона дрога склад в Мировяне. Конфискуваният наркотик се оценява за близо 73 млн. лв. В края на август спецпрокуратурата даде десет наркотрафиканти на съд.

От обвинителния акт, чийто автор е спецпрокурор Андрей Андреев, става ясно, че в Бристол в два трюма на борда били натоварени палети с гипсокартон и вата. Трюмовете били заключени с вериги и щифтове, а пред тях давали вахта само и единствено Янчо Янков, капитан на кораба, и неговият помощник Емил Нешев. На 20 април корабът отседнал на рейд в открито море между пристанищата Сеута и мароканския бряг. Капитанът обяснил на екипажа, че се спира заради доставка на резервни части. През това време членовете на бандата приготвили от плоскости шаблон с формите и размерите на гипсокартона.

Ден по-късно към “Оушън лайн” се приближил 15-метров дървен кораб, от него моряците натоварили стотици пакети, увити в полиетиленово зебло в синьо, червено и бежово. Всеки пакет тежал около 35 кг. Покрили ги с найлон, който прилепили с електрически пистолет за горещ въздух. По този начин се имитирала оригиналната опаковка на гиспокартона.

С 498 пакета хашиш корабът отплавал в посока Малта. В рибното пристанище на Бургас плавателният съд пристигнал на 20 юни. Там за стоката се погрижил Борислав Петров, който наел тайни депа в селата Мировяне и Локорско. На 1 юли шофьорът Кирил Кирилов тръгнал с камион „Скания” към Белгия със 132 пакета хашиш (близо 4 тона) от Мировяне, но митническа проверка на ГКПП-Кулата намира дрогата в палети гипсокартон. 4 дни по-късно антимафиоти щурмували склада в Мировяне и спипали останалите 10 тона хашиш.

Издирват боса на наркобандата

Людмил Герасков, който се сочи за бос на бандата, пренесла 14 тона хашиш от мароканския бряг до склада в софийското село Мировяне, успял да се укрие и е в неизвестност от 2012 г.

Бандата му бе разбита през юли с.г., след като митническите власти заловиха тир, натъпкан с близо 4 т хашиш на ГКПП-Кулата. Според обвинението Герасков следял всяка една стъпка на подчинените си в мащабната операция на наркотрафика от София. Негов най-верен помощник бил синът му Бойко.

Името на Герасков изплува в кримихрониките през 2006 г. Спецченгета откриха 318 кг хашиш в склад в столичния кв. “Военна рампа”. Тогава в полицейските среди се говореше, че наркотикът бил на Герасков и бил предназначен за хора, приближени до сръбския наркобос Сретен Йосич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право