На 19 август 2018 да почерпят

Уникална драма в дебюта на Кристиано Роналдо за „Юве“!

Да те цакат с виртуална бира Най-странните приложения за смартфон с милиони потребители

САЩ готвят санкции за фирмите, които участват в „Северен поток-2“

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

Застрахователите със 769 млн. лв. приходи

768,69 млн. лв. е премийният приход на застрахователните дружества, които работят в сферата на общото застраховане за първата половина на годината. Това е с 6,67% повече спрямо същия период на 2014 г., когато постъпленията от сключени полици са възлизали на 720,62 млн. лв., показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН).

През първата половина на годината най-голям ръст има при застраховките „Автокаско“. До юни премийният приход на застрахователите от тези полици възлиза на 236,94 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година това е увеличение с 12,93 на сто.

Ръстът се дължи на повечето продажби на нови коли у нас, коментира пред „Труд“ Орлин Пенев, директор на застрахователната компания „Алианц България“. Градушката от миналата година обаче също е повлияла на пазара при застраховките „Автокаско“, коментира експертът Стефан Софиянски. Освен че хората са станали по-предпазливи, компаниите вече не предлагат полицата на дъмпингови цени, каза той.

При другите видове застраховки също се отчита ръст, макар и с по-бавен темп, показват данните на финансовия надзор. Например платените премии по полиците „Пожар и природни бедствия“ възлизат на 105,41 млн. лв. при 96,66 млн. лв. през първата половина на м. г. Това означава, че на годишна база има ръст от 9,05%. Вероятно бедствията от миналата година все пак са накарали гражданите и бизнеса да помислят за по-добра защита на имотите си.

По линия на застраховките „Гражданска отговорност“ няма съществена промяна на пазара. Платените премии през първата половина на годината възлизат на 300,44 млн. лв. В сравнение със същия период на 2014 г. увеличението е с малко над 3 на сто.

Тенденция

21,34% ръст при полиците “Живот”

Пазарът на животозастраховането също отчита ръст към първата половина на 2015 г., показват данните на Комисията за финансов надзор. 209,52 млн. лв. е премийният приход на компаниите от бранша към юни т. г. Това е увеличение от 21,34 на сто спрямо същия месец на миналата година. Данните на финансовия надзор показват още, че най-много приходи за първото полугодие на тази година са дошли от полицата „Живот“ и рента. Те възлизат на 146,08 млн. лв. Изплатените обезщетения общо от животозастрахователите възлизат на 66,41 млн. лв. за първата половина на 2015 г. По линия на общото застраховане платените суми са 439,31 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.