На гурбет в Алпите: До 2500 евро на месец за готвачи в Австрия

Летният туристически сезон в България е на финалната права и до няколко седмици хотелите и ресторантите ще започнат да освобождават персонал. За квалифицираните професионалисти обаче има възможности да намерят добре платена работа в най-известните зимни курорти на Австрия и Германия. Стига да притежават необходимите квалификация и опит и да владеят немски език на много добро ниво. И най-важното - да са готови да се трудят на пълни обороти по шест дни в седмицата, докато другите се забавляват.

Над 230 работни места за българи в сферата на хотелиерството и

ресторантьорството ще обявят австрийски и германски работодатели по време на Европейските дни на труда, които българската Агенцията по заетостта традиционно организира в края на септември и началото на октомври. Най-многобройни са възможностите в Австрия. Тризвездни и четиризвездни хотели търсят сервитьори, бармани, сомелиери, рецепционисти, камериерки и над 50 готвачи. Опитът от предишните издания на събитието показва, че най-голям шанс имат професионалистите, които са работили в Австрия или Германия в предишни години заради опита и препоръките, които имат от местните ресторанти и хотели.

54 часа труд седмично

В масовия случай брутното заплащане е между 1500 и 2100 евро и варира в зависимост от опита, квалификацията и изработените часове. За всички позиции работодателите предлагат безплатно настаняване и храна. Повечето българи предпочитат да отидат на гурбет в Австрия. Там може да изкарате повече пари, но това е за сметка на повечето часове труд. Работа се започва на 1 декември.

В Австрия най-атрактивно е заплащането за готвачи с висока квалификация, което може да надхвърли 2500 евро на месец. След удръжките обаче остава чиста заплата 1669 евро. За да изкарате тези пари, трябва да се трудите по 54 часа на седмица, което прави по 9 часа шест дни седмично. Основно изискване е да владеете както традиционната, така и модерната кухня.

Заплащането за оберкелнери може да надхвърли 2400 евро. За сервитьори, бармани и камериерки възнаграждението е по-ниско. Варира от 1400 евро при 40 часа работа на седмица до 2100 евро при 54 часа труд. Ако след подобен работен ден ви останат сили за забавления, ще имате възможност за такива. Някои хотели предлагат на служителите си безплатна ски карта и възможност да се насладят на СПА глезотиите без пари.

Не сте на почивка

Дори и за миг обаче не се заблуждавайте, че ще сте на почивка в Алпите. За да ви наемат, трябва да отговорите на високите критерии на работодателите. Професионалният опит е задължителен за всички позиции. Най-голям шанс имат възпитаниците на професионални гимназии или колежи по туризъм. Освен това трябва да сте готови да работите усърдно понякога и по 10 часа на ден особено покрай Коледа и Нова година, когато натоварването е интензивно.

В Германия има повече възможности за сервитьори и готвачи, които нямат толкова богат опит. Те могат да работят в бирарии и ресторанти в цялата страна. Естествено заплащането е по-ниско, отколкото в курортни центрове, но за българските стандарти не е зле, като се има предвид безплатната храна, а понякога и квартира.

И тук най-добре платени са готвачите, чието брутно възнаграждение е от 1400 до 2000 евро. За рецепционист заплащането е от 1500 до 1700 евро, а за келнер - от 1400 до 1800 евро. Германските работодатели набират и персонал за веригите за бързо хранене като “Макдоналдс”, “Бъргър кинг”, “Кей Еф Си”, “Пица Хът”. Брутното заплащане е между 1200 и 1700 евро. Работи се по 40 часа седмично на смени. Понякога и събота, и неделя.

Немски език и професионализъм

От всички кандидати се изисква да владеят немски език - минимум на добро ниво. Те трябва да подготвят пакет от документи на немски език, включващ автобиография, мотивационно писмо, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Документите се изпращат по електронна поща, посочена в офертите.

Освен на професионализма и дисциплината работодателите държат и на уменията за работа в екип и толерантност към останалите

служители. Кандидатите трябва да имат предвид, че ще трябва да се адаптират в екип, в който колегите им ще са от други държави - унгарци, хървати, сърби, руснаци.

Всички, отговарящи на условията, ще бъдат поканени на интервю в избрания от тях град в България, което ще бъде на немски език. За работа в Австрия срещите с работодателите ще са на 6 и 7 октомври в Бургас, а за Германия - на 29 септември във Варна, на 1 октомври в Пловдив и на 2 октомври в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес