Зам.-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред "Труд": Европа трябва да защити бежанците християни

- Г-н Таяни, след дни започва новата пленарна сесия на Европейския парламент. Кои са най-важните приоритети и най-големите предизвикателства за новия политически сезон? Предишният сякаш приключи преди ваканцията с доста отворени въпроси - ситуацията с Гърция, дискусиите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, отношенията с Русия, бежанския поток.

- Най-важният проблем в момента е имиграцията. Но това е свързано с кризите в Близкия изток и Северна Африка. Не трябва да забравяме и Украйна. Трябва ни обща европейска стратегия срещу нелегалните имигранти. Да се намери добро решeние в Либия и Сирия и категорично противодействие срещу „Ислямска държава“. Това е глобален проблем, с различни аспекти.

Много важно е да разграничим икономическата имиграция, незаконната имиграция и бежанците, които в голяма част са християни. Много е важно да защитим тях, защото религиозната свобода е една от най-големите ценности на Европейския съюз. По отношение на незаконните имигранти трябва да се работи на политическо ниво - да се постигне мир в Сирия, споразумение между Палестина и Израел, стабилизация в Либия. Напълно подкрепям стратегията на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Проблемът е, че имаме нужда от повече солидарност от страните членки. Вижте, положението в Италия, Гърция, България и Малта е различно, защото са външни граници на Европа. В България ситуацията е по-добре, отколкото беше преди година, но вие сте в ежедневна опасност, тъй като вашата граница е външна. Това не е само европейски проблем, засяга целия свят.

- Проблемът е глобален, но резултатът рефлектира върху Европа, където се насочва цялата мигрантска вълна?

- Проблемът е глобален, защото засяга въпроса за стабилността в целия регион. Миграцията засяга Европа, но тероризмът засяга всички, дори и Китай. Затова ни е нужна обща стратегия. Трябват повече инвестиции в Африка, за да се осигури икономически растеж на континента. Повече растеж означава повече работни места, а оттам - по-малко миграция. Ние така или иначе до момента не сме имали добра европейска стратегия срещу миграцията, от много години проблемът засяга само граничните държави. Сега са нужни общи действия в много посоки, които включват водещата роля на ООН за създадаване на лагери за бежанци в Либия и Сирия. Предложенията на Европейската народна партия (ЕНП) за борба срещу трафика на хора също са изключително важни. Сред мигрантите минават и терористи. Този трафик трябва да се спре още в началото. Сега Либия е най-големият проблем, дори повече от Сирия.

– На този фон какво трябва да е отношението към Русия?

– Европа трябва да работи за по-добро сътрудничество между САЩ и Русия именно по отношение на тези заплахи. Мисля, че след иранското ядрено споразумение Барак Обама и Владимир Путин трябва да постигнат общи действия за подобряване на ситуацията в Близкия изток и Северна Африка. За Европа е възможно да играе ролята на мост между САЩ и Русия за решаване на тези проблеми. Към момента е нужна стабилност. "Ислямска държава" е много по-опасна от "Ал Каида", защото имат някаква стратегия. Това обаче не означава, че трябва да сваляме вниманието си от случващото се в Украйна.

– Най-големи противоречия в предишната сесия имаше около Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Европейската широка общественост остава с впечатление, че преговорите се водят непрозрачно. Смятате ли, че може да завършат с успешен край?

– Това споразумение е много важно за Европа. Аз лично съм „за“ това споразумение. Но същевременно е важно да вкараме в това споразумение принципи на равнопоставеност - еднакви ангажименти от двете страни. В преговорите, които продължават и в момента и които ЕК води, трябва да засилим нашите позиции. Много е важно да защитим нашите малки и средни предприятия, защото това е споразумение, от което трябва да спечели и Европа. Трябва да използваме момента, за да поставим правила, които са най-изгодни за европейската общност. Търговията и експорта са важни, но в същото време е важно да работим за равнопоставеност. Преди да подпишем крайния вариант, трябва да прочетем много внимателно всичко. Аз съм на мнение, че може да се получи добър брак, в който печелят и двете страни.

– Не за първи път посещавате България - от различните позиции, които сте заемал. Виждате ли разлики?

– Идвал съм в България много пъти, като еврокомисар. Сигурно не знаете, но първото ми посещение в София беше в зората на демокрацията, по време на най-големия митинг. Така че мога да направя разликата. В съзнанието ми е останал един епизод от преди няколко години, при едно посещение в новото метро. Веднага си казах - България е Европа. България има много инфраструктура и като цяло е много по-модерна, това е едно начало на съвременна България. Варна е добър пример. Всички знаят Варна като туристически център. Преди да тръгна насам, жена ми дори ми каза - наистина ли тръгваш на политически срещи или отиваш на почивка?

– Какво бихте посъветвали вашия съпартиец в ЕНП и премиер на България Бойко Борисов?

– Мисля, че България върви нагоре. Господин Борисов работи много добре, защото има много добри контакти в ЕС. Вижда се от статистиката за усвояване на еврофондовете, когато той е министър-председател. България през 1997 година беше различна, сега е Европа. Това е нов етап за България, но това е много добре и за Европа. Аз съм категорично за включването на България в Шенген. Тоест работи се в правилната посока, но си мисля, че трябва да се обяснява новия имидж на България в Европа. Аз лично обещавам да го правя.

Нашият гост

Антонио Таяни (ЕНП) е роден в Италия. Завършил е право в Рим. Работил е като журналист и говорител на министър-председателя на Италия.

Влиза в Европейския парламент през 1994 година като водач на делегацията на партията „Напред Италия“ (Forza Italia) на Силвио Берлускони. Избиран е два пъти за еврокомисар в състава на Европейската комисия с президент Жозе Мануел Барозу. Първо в периода 2008-2010 г. Антонио Таяни отговаряше за транспорта, а от 2010 до 2014 година беше заместник-председател на ЕК с ресор промишленост и предприемачество. След формирането на последния Европейски парламент е негов заместник-председател. Вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта