Русия бракува изтребителите ни, ако поляците ремонтират МиГ-овете

Ако изтребителите МиГ-29 на въоръжение в българската авиация бъдат ремонтирани в Полша, която няма лиценз, руската самолетостроителна корпорация “МиГ” ще ги смята за бракувани и ще снеме от себе си отговорност за по-нататъшната им експлоатация, съобщиха руски агенции.

РСК “МиГ” отново припомня, че Полша няма лиценз да ремонтира и обслужва старите съветски машини.

В петък военните министри на България и Полша Николай Ненчев и Томаш Шемоняк подписаха споразумение за сътрудничество и писмо за намерение, които трябва да подготвят сключването на конкретен договор за ремонта на изтребителите.

До средата на следващата година Полша ще ремонтира двигателите на три изтребителя, а до края на 2016 година на още три. Междувременно ще ни даде два двигателя под наем, за да могат изтребителите ни да летят. Ако не се ремонтират спешно изтребителите, България ще трябва да разчита на друга страна да й охранява въздушното пространство.

Поляците твърдят, че могат да сменят системите “свой-чужд” на МиГ-овете и така те ще могат да летят заедно и да бъдат разпознавани от натовските самолети.

Според договорките между България и Полша старите изтребители МиГ-29 ще бъдат ремонтирани на цена до 20% по-ниска от руската оферта. Това бе опровергано от представителя на РСК “МиГ” в България Александър Александров. Според него военният министър Ненчев или е бил подведен, или не е запознат с условията за ремонта на изтребителите и лъже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия