Фредерик Форсайт шпионирал за МИ-6

Фредерик Форсайт (77 г.) е сътрудничил на британското външно разузнаване МИ-6, изпълнявайки мисии в Нигерия, Източна Германия, Родезия и Южна Африка. Това разкрива самият британски писател в мемоарите си "Аутсайдерът", които излизат на пазара през септември. Откъси от тях бяха публикувани вчера в "Сънди таймс".

Авторът на "Денят на Чакала" бил вербуван през 1968 г. от агент на Ми-6, представил се като Рони. По това време Форсайт работел като журналист в Нигерия, в която се вихрела гражданска война (1967-1970 г.). Рони казал, че се нуждае от човек в анклава Биафра. "Когато се завърнах в дъждовните гори в Нигерия, той вече имаше такъв", разказва писателят. Редовно информирал Рони за "неща, които по различни причини не могат да бъдат публикувани в медии".

През 1973 г. му възложили мисия в Източна Германия. Трябвало да вземе пакет от руски полковник, агент на МИ-6. Форсайт пристигнал с кола в Дрезден и приел пратката в тоалетната на музея Албертинум.

През 70-те години следял намеренията на правителството на Родезия (днес Зимбабве), а през 80-те проучвал какво смята да прави новата власт в ЮАР с ядрените си оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят