65 девици загинаха на път за кралска сгледа (Обзор)

Трагичен пътен инцидент в Свазиленд отне живота на 65 момичета, поне 20 други пък са били ранени, предаде РИА "Новости", цитирайки правозащитна организация за солидарност с африканското кралство в Йоханесбург. Полицията твърди, че са убити само 13.

На пътя между градовете Мбабане и Манзини се сблъскали автомобил и два открити камиона, пълни с девици. Те пътували за фестивала "Умхланга", който всяка година се провежда в резиденцията на краля на Свазиленд Мсвати III. На практика "Умхланга" е конкурс за красота, чиято кулминация е Танцът на тръстиката. В него участват хиляди момичета, всичките девствени, от които кралят избира една за своя нова жена. До момента Мсвати III има 15 съпруги. Освен че трябва да са девици, кандидат-кралиците трябва да могат да дарят монарха с наследник - докато не зачене, новоизбраната девойка има статут на булка. Едва след като забременее, тя става официална съпруга на Мсвати III.

Кралят нарече гибелта на момичетата "трагедия за нацията". И обеща страната да се погрижи за родителите им. А за ранените девойки, които са настанени в болница, гарантира най-доброто лечение. Не бе съобщено обаче за обявяване на траур или за отмяна на фестивала.

Мсвати III (47 г.) управлява страната си от 1982 г., когато наследи трона след смъртта на баща си Собхуза II, който имаше 125 жени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят