Министър Московски: Пращаме "Фалкон"-а на технически преглед при производителя във Франция

След последния инцидент с правителствения „Фалкон” преди няколко месеца са били сменени редица датчици и сензори. Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на транспорта Ивайло Московски, който вчера пътува в самолета с премиера Бойко Борисов, когато машината отново показа неизправност. „Проблемът не е техничен, няма нищо счупено, електрониката не функционира както трябва”, уточни той.По думите на Московски, общо три пъти е имало проблем със самолета – два пъти с пасажери в него и един път само с екипажа на борда.

Министърът обясни и какво се прави, ако колесникът на самолета на може да се прибере и се налага кацане „по корем”. „Да не дава Господ да се случва. Тогава се ръси една специална пяна по пистата и се каца по корем, но се надявам никога да не се случва”, каза той.

Според Московски, „Фалкон”-ът трябва да отиде директно в завода на производителя във Франция. Той ще настоява там да се направи пълно обследване на самолета.

За разлика от предишния път, когато самолетът трябваше да лети за Брюксел и резервоарът му е бил пълен, което налага продължително кръжене преди кацането, този пъти полетът бил само от Варна до Пловдив и зареденото гориво било малко. „15-20 минути останахме във въздуха”, обясни транспортният министър.

„Аз съм притеснен от това, че доста често се случва този дефект. Ако не даде някакви гаранции производителят във Франция, ще напиша доклад и ще настоявам този самолет да бъде сменен”, заяви Московски. Това може да стане с подобен самолет или с някакъв съвсем различен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини