Пловдив си има своята зала мечта, чакана 40 години

Пловдивчани си имат вече своята зала мечта за 25 вида спорт, която жителите на града под тепетата чакаха цели 40 години.

"Пловдив вече има една мечта по-малко. Аз съм роден през 1975 г. Преди 40 години е и първото постановление на Министерски съвет, с което се решава Пловдив да има спортна зала, а това вече е факт", заяви с гордост кметът Иван Тотев, преди да пререже лентата на уникалното кръгло съоръжение в цвят "хамелеон" заедно със спортния министър Красен Кралев и вицепрезидента на Руската федерация по колоездене Александър Гусятников, победител в Пробега на мира и Обиколката на България.

В речта си градоначалникът благодари лично на премиера Бойко Борисов, който през всичките години е бил плътно зад строежа на залата. Заради инцидент с трите колесника на правителствения "Фалкон" при излитането от Варна министър-председателят не успя да уважи официалната церемония по откриване на "Колодрума", но се очаква още във вторник да дойде в Пловдив, за да разгледа спортното бижу. То струва точно 49 520 939 лв. с ДДС, като държавата е осигурила 42 632 939 лв., става ясно от справка на общинска дирекция "Финанси". 37 000 кв.м е разгънатата застроена площ на новата зала, която разполага с 6200 седящи места - 4600 постоянни седалки и 1600 телескопични седалки, монтирани на подвижни трибуни. С правостоящите места капацитетът на "Колодрума" е 7500 зрители, за които са осигурени 438 паркоместа, 2 огромни видеоекрана с размери 8х6 м, системи за отопление и охлаждане, монтирани под самите седалки, плюс охранителна система с 60 видеокамери.

Сред 6000 зрители, уважили официалното откриване, се открояваха олимпийските шампиони Николай Бухалов, Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева, легендите Йордан Йовчев, Красимир Дунев, Любо Ганев и Христо Бонев-Зума, мъжкият ни национален отбор по волейбол, баскетболният капацитет Тити Папазов. Редом с тях бяха и елитни състезатели от лято-2015 - световната шампионка в едноместното кану Станилия Стаменова, четвъртата в тройния скок от шампионата на планетата в Пекин Габриела Петрова, медалистите от световното първенство по таекун-до ITF, участниците в 64-ата международна колоездачна обиколка на България, чийто първи етап финишира пред "Колодрума". Победителят в него Патрик Тибор (Словакия) пък получи жълтата си фланелка лично от министъра на спорта Красен Кралев. "Искрено се надявам, че това съоръжение ще даде тласък не само на родното колоездене, но и на всички 25 спорта, които могат да се практикуват тук. За мен е чест да споделя този миг с вас. Миг, който толкова дълго време чакахме, за да имаме такава прекрасна зала и покрит колодрум - най-модерният в Източна Европа. А препълнената зала ми вдъхва увереност, че нашите шампиони и титли, които ще завоюваме в нея, ще се радват на одобрението на българската публика. Българската публика ще дава сили на нашите спортисти да побеждават, защото така се създават легендите, историята на спорта и на тази зала", заяви министър Кралев, който връчи на тима на КНДР купата за първо място в комплексното класиране на световното по таекуон-до ITF.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини