Палачът на Вероника иска дело по съкратената процедура

Палачът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, която бе зверски убита на 28 февруари тази година във Велико Търново, иска процесът срещу него да е по съкратената процедура. Делото срещу 40-годишният Илиян Здравков е насрочено за 14 и 15 септември в Окръжния съд в старата столица.

Молбата на рецидивиста за съкратено съдебно следствие е депозирана от служебния му защитник Кирил Станчев още преди да бъде внесен обвинителния акт в съда. "Последно видях Илиян в началото на юли. Пред мен той сподели, че съжалява за стореното. Каза ми: "Няма нужда делото да се протака и да бъдат тормозени в съда свидетелите и близките на момичето", разказа пред "Труд" адвокат Станчев.

Ако магистратите уважат искането на подсъдимия, в съдебна зала няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. Ще бъдат приети всички доказателства, събрани по време на разследването, което приключи за 4 месеца и са описани в обвинителния акт на Окръжната прокуратура. Това обаче означава, че и наказанието на извършителят ще бъде по-леко.

Илиян Здравков ще отговаря за убийство с цел грабеж. Той нападнал и съсякъл студентката с брадва, за да и отмъкне чантата с лични вещи на обща стойност 401 лв.

Близките на убитото момиче пък ще предявят иск за 200 000 лв кръвнина. На делото в Окръжния съд в старата столица срещу обвиняемия, почернените близки ще бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

Междувременно търновци подготвят мирен протест. В социалните мрежи от дни граждани призовават за организиране на митинг пред съдебната палата по време на процеса. Те ще настояват за налагане на най-тежкото наказание на извършителят на зверството-доживотен затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право