На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Все повече момчета страдат от анорексия

Не по-малко от 40 000 българи са в риск да се разболеят от анорексия и булимия нервоза. Все повече се увеличава броя на момчетата сред тях. Това каза пред БГНЕС Росица Камараш, изпълнителен директор на фондация „Природа и здраве за България”. Преди 95% от болните били момичета, а само 5% момчета. Сега това съотношение е 90 към 10.

Анорексията е заболяване, което се развива на психична основа. Страдащите от него спират да ядат, гладуват и губят тегло до неузнаваеми размери. Това води след себе си и редица други увреждания. Отново страхът от напълняване е основата и за другото хранително разстройство – булимията. При нея страдащите поглъщат огромни количества храна, която след това повръщат.

Смята се, че около година – година и половина е нормално човек да бъде излекуван изцяло. Въпреки очакванията и по-доброто познаване на болестта обаче се засилва тенденцията на разболелите. Росица Камараш не може да каже от кога се случва това, защото няма статистика. Освен това и много от родителите не искат да афишират заболяванията на децата си.

“Те не са лигли и глезли – те са изключително нежни и чувствителни, талантливи и интелигентни хора. Те се бунтуват срещу консуматорското общество, безлюбовието и фалша в отношенията. Неслучайно започва да се увеличава и броят на момчетата, някои от които станаха по-нежни от момичетата. Този проблем с нежността, с липсата на внимание, липсата на извънкласни занимания също влияят за увеличаване броя на заболелите”, обясни Камараш и посочи, че децата остават едва ли не неразбрани.

Освен това, ако някой има такова заболяване много често не отива или родителят не води детето си при психиатър или лекар, които ще го регистрират. Много родители и болни тръгват по други лекари, които да лекуват настъпилите заради слабеенето или повръщането поражения върху организма. Трябва да се знае, че в лечението на тези заболявания водещ е психиатърът, защото проблемът е психичен и тръгва от мозъка.

Освен регистър на заболявания като анорексия и булимия няма и национална програма. Сега здравният министър Петър Москов е сформирал работна група, която да проучи и изготви документите за оздравяването и за превенцията и профилактиката на болните с хранителни разстройства.

Цялото лечение в България, ако болният е в много тежко състояние, струва максимум 10 000 лв., а в чужбина – 25 000 евро на месец. Психиатърът струва 50 лв. на сесия, а трябват поне по две сесии на месец, взимат се и лекарства около 50 лв. Ако разстройството се хване навреме, може за лечение да стигнат и само 2-3 месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.