Европейският съюз свиква извънредна среща за имигрантската криза

Европейският съюз свиква извънредна среща заради кризата с нелегалните имигранти.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на 28-те страни членки ще се съберат на 14 септември, обяви ротационният председател Люксембург. Тази стъпка, по призива на Великобритания, Франция и Германия, последва месец, през който рекорден брой от над 107 хиляди имигранти достигнаха границите на Евросъюза.

Ситуацията с придвижването на хора е добила небивали размери, посочват от Люксембург.

По данни на европейската агенция “Фронтекс” през месец юли броят на нелегалните имигранти, достигнали Еврокъюза, за първи път е надвишил 100 000 души – три пъти повече от същия месец на миналата година. Тази година над 2500 души са загинали в Средиземно море, но напливът към Европа се увеличава.

Трябва да се интегрират бързо хората, които се нуждаят от закрила, и да се отпратят онези, които нямат право да остават, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БНТ. Френският външен министър Лоран Фабиюс подчерта, че всички страни трябва да приемат бежанци.

Будапеща реагира остро на критиките и представител на френското посолство е привикан във външното министерство. Външният министър защити правото за охрана на границите. След завършването на телените заграждения, войници издигат допълнителна 4-метрова ограда по границата със Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят