Ловджия намери болярско съкровище, докато чака за диво прасе

Варненският бизнесмен и ловец Младен Станев стана без да иска откривател на съкровища. Той разказа, че през миналата година, докато бил на лов за дива свиня край варненското село Долище, открил два накита, за които в последствие станало ясно, че са отличителни знаци на болярска аристократка от средата или края на 14 век.

"Спецификата на свинския лов е такава, че трябва да стоиш на едно място по 20-30 минути. При един такъв престой се натъкнах на накитите. Помислих си, че са някакви ламарини, но ги прибрах", обясни Станев.

Когато се подготвял за настоящият ловен сезон, отново ги видял и се сетил да ги покаже на археолога проф. Николай Овчаров, с когото се познавали покрай факта, че Младен Станев е председател на Българо-монголското дружество за приятелство. Известния археолог веднага разбрал, че ловджията се превърнал в откривател.

"Това е 14-ото подобно съкровище, открито край Долище. Специално това са женски отличителни наушници, които са могли да носят само аристократки. Направени са от сребро и са позлатени. Специфичното е, че винаги са заровени на плитко - до 30 сантиметра, и винаги са извън населени места", обясни проф. Овчаров. Той поясни, че има няколко версии за набързо заровените накити. Според него най-вероятната е, че аристократите са бягали към Влахия заради някое от нашествията в този период - татарското или османското.

Според Игор Лазаренко от Археологически музей Варна, обаче най-вероятно собстевниците на накитите са покосени от масовата чума, която е върлувала в Европа през този период.

Откритието вече е дарено на Археологическия музей във Варна и ще бъде изложено в зала "Средновековие". Археолозите ще посетят района в късната есен, но не очакват да открият нещо повече, защото всичко намерено досега в т.нар. Краневско каре е било разпръснато и несистематично.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура