Германци създадоха сайт, свръзващ бежанци с домакини доброволци

Германска двойка създаде нов сайт, улесняващ бежанците да си намерят подслон в домовете на доброволци, съобщава в. Independent. Мариеке Гейлинг и Йонас Какошке са създатели на сайта Refugees Welcome, който дава възможност на доброволците и мигрантите да намерят подходящи съквартиранти.

Целта е да се осигурят по-добри условия на бежанците и да се намали тежестта върху бежанските лагери и общежития. Всеки желаещ да подслони мигранти в Австрия и Германия, може да се регистрира на сайта, където ще бъдат свързани с благотворителна организация, която ще им препоръча подходящи бежанци, които са в същия град и търсят подслон.

Сайтът дори ще помага на бежанците за покриването на наем. "Убедени сме, че бежанците не трябва да бъдат стигматизирани и изолирани, като се настаняват в общежития. Вместо това трябва да им предложим топло посрещане", пише сайтът.

Неговите основатели също са домакини на 39-годишен бежанец от Мали. Той живее в стаята на Гейлинг, която в момента е в Кайро да преподава. Мъжът чака да получи разрешително за работа, като през това време той и неговите домакини финансират престоя му чрез дарения. На подобен принцип ще работи и сайтът.

Само през 2014 г. в Германия са подадени 200 хил. молби за убежище. Тази година се очаква броят им да е много по-голям.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят