Интерактивни сайтове помагат за уроците по математика и история

Двата предмета са първа стъпка към едни от най-престижните професии

Трескавата подготовка за първия учебен ден неминуемо сблъсква и родителите, и децата с тежката учебна програма, която ги очаква през следващите месеци. С всеки клас нагоре учебниците стават по-обемни, а помагалата към тях - още повече на брой. Колкото и добре да е написан учебният материал, децата в днешно време трудно задържат вниманието си над дългите уроци и бързо губят интерес от статичните текстове. От друга страна, подрастващите момичета и момчета се опитват да прекарват все повече време пред компютъра, за да си говорят с приятели или просто да сърфират в мрежата.

Времето пред монитора може да бъде много полезно,


тъй като интернет изобилства от информация за учениците, поднесена по съвременен и по-достъпен начин за тях начин.

В многообразието от сайтове се отличават две онлайн платформи – VIVA Cognita и VIVAHISTORY, които могат да бъдат от голяма полза в обучението по математика и история. Двете дисциплини, които изобилстват от цифри, данни, безкрайни събития и формули за помнене, често предизвикват ужас у децата и техните родители. В тях всеки урок е основа за следващия и пропускането или неразбирането дори на една точка в материала води до пълен хаос по-нататък. И двата предмета обаче са стъпка към най-добрите и предпочитани професии – всички инженерни, компютърни и технически специалности във висшето образование изискват изпит по математика, а за право, политология и други социални професии трябва висока оценка по история. Ето защо тяхната подготовката е важна от първи до дванадесети клас.

За да създадат по-иновативен подход за обучение по математика, учените от Института по математика и информатика в БАН и от Съюза на математиците в България разработват идеята за интерактивна онлайн платформа. За реализирането й получават сътрудничество от българския oператор VIVACOM, който подкрепя редица образователни инициативи. Така през 2015 г. започва да работи сайтът VIVA Cognita - www.vivacognita.org. Тойдава възможност на учениците да решават задачи по пътя на експериментирането и откривателството и така


да разбират по-добре и да запомнят правилата


в точната наука. За това им помага приложението „Математика с компютър“. Основната идея на сайта е, че всеки ученик може сам да изпробва различни варианти за решаване на дадена задача по алгебра или геометрия. С помощта на мишката и клавиатурата може да променя параметри и да види пред очите си как се променят възможните решения. Когато открие правилното, той ще запомни как е стигнал до него и следващия път ще се справи лесно сам.

Платформата е напълно безплатна и от нейните възможности могат свободно да се възползват ученици от всички класове, студенти и преподаватели. Посетителите могат да обменят опит и знания помежду си, да работят в екипи по дадени казуси, да се консултират, а също така и да премерят знания един с друг в традиционните вече онлайн състезания, които се организират за различни възрастови групи. За по-напредналите VIVACognita предлага много предизвикателни задачи с повишена трудност и често информира потребителите си за олимпиади и турнири в точните науки.

Създателите на платформата вече са публикували редица интерактивни задачи и продължават да я обогатяват непрекъснато с ново съдържание, за да помагат на своите последователи да разширяват знанията си. Предстои стартиране и на видео уроци, които ще бъдат насочени към ученици и към учители. ТакаVIVACognita ще стане неотменно помагало в подготовката по математика за всички класове.

Не по-лесно се оказва обучението по история, където безкрайната поредица от дати, събития и личности, които са се случили преди десетки и стотици години, изглеждат неразбираеми за съвременните ученици. Отминалите епохи и привички на хората често остават абсолютно необясними за младежите. Много


по-лесна за възприемане става историята, разказана чрез видео.

Визуалното представените образи и исторически факти не само са по-лесни за възприемане, но и остават за по-дълго в паметта.

Със задачата да създадат точно такива образователни видеа се заемат ентусиастите от Сдружение „Българска история“. Това не е първото родолюбиво начинание на групата младежи, за които историята на страната ни е хоби и голяма страст. Осемте момчета и момичета се събират още в гимназиалните си години и създават едноименна фейсбук страница, в която споделят любопитни факти от миналото ни и припомнят събития повод за национална гордост.

Огромният интерес на аудиторията и нарастващият брой последователи ги мотивира да създадат сайта www.bulgarianhistory.org. Той обединява различни секции с богата информация за българския бит и култура през всички епохи, за значими личности от обществения живот, за емблематични събития и малко популярни факти. В една от най-харесваните рубрики се превръща видео поредицата „Легендите оживяват“. Късометражни филми разказват за най-слабо населените и непознати, но богати на история и традиции, региони в страната. Вече са заснети два сезона на продукцията, а целта е да бъдат направени още толкова, за да се покажат населени места от всички краища на България. За реализирането на проекта в последните две години „Българска история“ получават подкрепа от VIVACOM. Телекомът помага на младежите и за другата им голяма инициатива „До обиколим българските училища“. От партньорството и успеха на двете начинания се ражда идеята за създаване на сайт с изцяло видео съдържание.

Още от началото на лятото екипът на сдружението пътува из страната и работи усилено по подготовката на новата онлайн платформа VIVAHISTORY. В момента текат последни дейности по монтиране и подреждане на съдържанието, така че сайтът ще стартира малко след началото на учебната година. В него всички ученици, родители, учители, а и любители на историята, ще намерят интересни видеа, с които


да попълнят знанията си за близкото и далечно минало


на България. VIVAHISTORYще предложи различни секции и рубрики, като специално място ще заемат кратки филмчета за деца и 3D анимации. Опитът на „Българска история“ с обиколката на училищата им показва, че децата възприемат най-лесно фактите, представени с видео материал. Затова са сигурни, че новата дигитална платформа ще помогне на много ученици в подготовката им. Освен с късометражните филмчета за личности и събития, VIVAHISTORY ще изненада посетителите с образователни и любопитни класации отново в сферата на историята. Съдържанието ще включва също тестове, с които всеки може да премери собствените си знания и да попълни липсващите факти.


Макар и в различни научни области, създателите на двете платформи се надяват, че с иновативните си подходи ще привлекат повече млади хора в обучението по математика и история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование