„Лив Щайн” на първа среща с публиката на "Аполония"

Пиесата “Лив Щайн” се срещна за пръв път с публика на Празниците на изкуствата “Аполония”. Сблъсъкът между гениалната пианистка Лив Щайн и младата надежда Лоре развълнува зрителите в Созопол в съботната вечер. Драматичната история е написана по действителен случай от германката с грузински корени Нино Харатишвили. Крис Шарков е режисьор на спектакъла, осъществен като копродукция на фондация “Аполония” и Малък градски театър “Зад канала”.

“Доволен съм от премиерата на “Аполония”, най-вече защото нямахме никакви генерални репетиции преди това. Това е първата ни среща с публиката. Даваме си сметка, че спектакълът има още много да расте и той ще расте в представленията в “Зад канала”, коментира в Созопол режисьорът. И допълни: “Прочетох пиесата преди година, така открих авторката Нино Харатишвили. Много е интересна, съсвем млада - на 31-32 г. Грузинка е, но от 12-годишна живее в Хамбург, пише на немски и немската култура изцяло я е “присвоила” като неин автор. Пиесите й приличат на проза, в тях се оглеждат много от традициите и драматургията на ХХ в. Няма как да не правим паралели с Ибсен, с Бергман, със скандинавската школа, която е изключително силна, психологическа драматургия. Прилича и на много филми, които харесвам, като “Есенна соната на Бергман”, “Теорема” на Пазолини и др.”

Впечатлен от пиесата, Шарков решава да я постави. Предлага я в “Зад канала”, а после се включва и “Аполония” като копродуцент. “Пътят на пиесата към сцената бе сравнително лек - хората, на които бях дал да се чете, бързо я харесаха. Репетирахме два месеца в София и 3-4 дни в Созопол”, разказа още Шарков. Той и Харатишвили си кореспондират по интернет, а авторката дори публикувала плаката на българската постановка на страницата си във фейсбук и написала, че иска да я гледа в България. Затова Шарков смята да покани Нино в София.

“Всеки от актьорите си обича текста - твърди режисьорът. - Те притежават култура и чувствителност близки до тези на героите им. Все пак става дума за хора на изкуството. Всъщност става дума за артисти с пропилян личен живот, затова темата много развълнува Анастасия Лютова и Пенко Господинов, които са семейство и в живота, Весела Бабинова, която играе младото момиче, Василена Атанасова, Луиза Григорова.”

Освен в Германия пиесата е поставяна в Русия, Грузия и др. Премиерните представления в София се очакват на 2 и 3 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура