Спасители оказаха помощ на колоездач-рекордьор, закъсал в Балкана

Планинските спасители от Сливен оказаха помощ на колоездач, закъсал в Балкана - съобщиха от БЧК в областния град. Оказало се, че това е 38-годишният Николай от Габрово, който потеглил с велосипед от връх Ком към нос Емине с амбицията да постави нов рекорд в изминаването на 600-километровото трасе - разказаха спасители, участвали в акцията.

Сигнал за бедстващ човек в Балкана подали родителите на колоездача. Николай имал GPS. Близките му силно се притеснили, че в сутрешните часове на 30 август той стои на едно място.

Към 11ч. те се обадили на тел.112 и съобщили координатите му. От Сливен веднага потеглили доброволците от спасителния отряд: Петър Койнов, д-р Евгени Тенчев, Иван Черкезов, Андон Димов, Стоян Ангелов и командирът на отряда Пенко Райков. С тях тръгнал и екип на "Аварийна и пожарна безопасност" от местната дирекция на МВР.

Обявеният за изчезнал мъж бил открит към 13 часа, в района на планинското с.Нейково. Той бил в добро психическо състояние,но с травми по краката, причинени от обувките му.

"Д-р Тенчев му извърши обстоен преглед на място. Стъпалата на краката му, в областта на петите, бяха доста наранени. Особено десния крак - беше подут, с доста сериозни пришки на петата" - разказа Пенко Райков.

Непредвидена техническа повреда на велосипеда станала причина за инцидента. По време на движение се счупила ос на задното му колело. Николай бутал велосипеда си няколко километра.

Но специалните обувки му обувки за колоезденето не били пригодни за дълго ходене пеша и сериозно го наранили.

След като му била оказана първа медицинска помощ, пострадалият бил откаран с джипа на спасителния отряд в Сливен. По-късно се прибрал в родния си град.

"Това момче беше в много добра физическа форма. Личеше си, че е изключително подготвен за маутин байк. Разбрахме, че живеел в Сиатъл. И че се занимава с колоездене и бягане от много време насам, спечелил е и доста награди" - казаха още спасителите.

Николай тръгнал с велосипед от Ком два дни след бегача Кирил Николов-Дизела, който постави рекорд. Сливенските спасители са убедини, че и Николай щял да постави рекорд, но с велосипед, в изминаването на разстоянието до нос Емине. "Преди да се счупи тази ос, той се е придвижвал с много добро време!" - казаха планинарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони