Деца учат занаяти в Търново

Деца и техните родители показват огромен интерес към Лятното училище по занаяти, което се провежда на Самоводската чаршия във Велико Търново. Инициативата на кметството и на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” привлича вниманието и на гостите на старата столица. Малки и по-големи от цялата страна и чужбина, които са избрали да прекарат ваканцията и почивката си в старата столица, не пропускат възможността да научат тънкости от традиционните български умения, а също и да усетят духа на културните традиции.

Лятното училище по занаяти започна на 15 август и ще продължи до 13 септември, като обученията са напълно безплатни. Само за две седмици през дюкяните и работилниците по Улицата на занаятите преминаха близо 300 малчугани. Те се учат да правят бижута, майсторят панички и плочки с различни орнаменти, създават брошки и шноли с цветя от текстил. Децата усвояват и тънкостите на пирографията.

Занаятите и задачите, които хлапетата получават, са така подбрани, че да са напълно безвредни. Майсторите от Самоводската чаршия отделят нужното внимание и време на всеки един малък чирак. Всички възпитаници на Лятното училище по занаят ще получат своите свидетелства за чираци в Нощта на Самоводската чаршия, която ще се състои на 19 септември.

Уроците в работилниците и дюкяните, които се намират по Улицата на занаятите, са всекидневни. В понеделник и вторник са часовете по дърворезба и грънчарство. В сряда и четвъртък е обучението по рисуване. В четвъртък и петък децата усвояват тънкостите на бижутерството. Всяка сряда и петък има занимания по плъсти и бродиране. Тъкачество на Чаршията ще може да се учи на 12 септември. Кожарската работилница ще приема малчугани на 5, 6,12 и 13 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони