Готови са новите 10 км от кльона с Турция, хамърите се върнаха на Гюешево

Готови са първите 10 км от новата гранична ограда между България и Турция, съобщиха от областната управа на Хасково. Бетонно-теленият кльон започва от граничния пункт Капитан Андреево и общата му дължина на територията на региона е до с. Маточина.

Строителството на временното възпрепятстващо съоръжение за бежанци започна на 17 юли. Цялото му протежение вече е трасирано. Предвижда се оградата да е готова до края на октомври. Само изграждането на участъка от 33,6 км в област Хасково, който е толкова дълъг, колкото построеният от предишното правителство - 30 км, ще излезе над 24 млн. лв. без ДДС. Цялата нова ограда ще е дълга 131 км.

„Оградата на границата не се руши“, успокои началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Общо 16 военнослужещи помагат на МВР с охраната на границата, но не изпълняват охранителни функции.

Информацията до момента бе, че 25 военни са се включили в охраната на границата с Македония. Военните, които от четвъртък на обяд се бяха изнесли от ГКПП-Гюешево, в понеделник отново заеха предишните си позиции, казаха капепейци. При това хамърите с картечница на покрива и боец с ръка върху нея са вече два за сметка на една от бордовите машини, докарани при първото разполагане на военната "част" при Гюешево.

240 хванати на границата за ден

Нов рекорд - 240 бежанци хванати за ден край Резово в петък и неимоверно нарастване на мигрантския натиск у нас, регистрираха от Гранична полиция. За цялата седмица до петък от 20 август до 27 август 2015 г. при преминаване на границата са хванати общо 316 души. От тях 312 на българо-турската граница - 252 на зелена граница, и 60 - на ГКПП. В дните в пика на бежанската криза в края на 2013 г. на ден пеша през границата у нас влизаха около 200 души.

Охраната на границата ни с Турция е увеличена двойно. Много повече от обичайното са и патрулиращите автомобили на жандармерията, Гранична полиция и европейската гранична служба Фронтекс из морските курорти южно от Созопол и Странджа. В сряда в центъра на Царево при рутинна проверка беше хванат лекотоварен ван с афганистанци пред очите на десетки очевидци, което показва и участие на трафиканти. От дирекция „Миграция“ отчитат увеличение на броя на изведените от страната без право на убежище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини