В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Тренировка в реална обстановка за новия изпит по български

Много седмокласници, техните родители и учители сигурно са притеснени от липсата на помагала, които да отразяват най-новите промени в теста след 7-и клас, въведени от образователното министерство преди два месеца. Те могат да са спокойни – най-голямото издателство за учебна литература „Просвета” реагира мълниеносно и за 15 септември първо пуска на пазара такова помагало.

То изцяло е съобразено с промените в изпита за 2016 г. Сборникът се нарича „Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7-и клас”. Негови автори са Б. Борисов и Р. Калайджиева.

Изпитът след 7-и клас преминава в два модула. Първият е тест с 25 задачи, а вторият – преразказ с дидактическа задача. По първия модул помагалото предлага 10 теста с новия тип задачи, които ще помогнат на учениците да затвърдят знанията си за важни правописни и правоговорни правила и като цяло да повишат граматическата си компетентност. Помагалото има и ключ с верните отговори, както и точки, с които ученикът може сам да се оцени.

По втория модул на изпита седмокласниците слушат аудиозапис на текст за преразказ. След това получават текста на хартия и имат 15 минути да го прочетат. После трябва да напишат преразказ. Тук е другото голямо предимство на изданието – към него има диск с 10 текста за преразказ. Те са записани със скорост на четене, която позволява на ученика да въприеме нормално съдържанието. Седмокласниците тренират способностите си за разбиране, разсъждение и извличане на информация от текстовете в условия като тези на изпита.

На същата цел е подчинен и графичният дизайн на помагалото – изчистен и опростен. Авторите нарочно са избрали такава визия, за да се доближават максимално тестовете до този, който ще бъде даден на самия изпит.

„12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7-и клас“ (автор Нели Дамянова) е друго полезно помагало за подготовка и самоподготовка на учениците. То съдържа не само прецизно подготвени изпитни тестове, но и нещо повече – обяснява технологията за тяхното решаване. Въпросите проверяват знанията за вида и функциите на текста, четивната грамотност, логическото мислене, вида на сложното изречение и т.н. Все неща, които развиват езиковите знания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.