Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Формулата на учителя Тео за образователна реформа: Сегрегация на ученици и ротация на изпитващите

Сегрегация на учениците, непрекъснато външно оценяване и авторитетни учители ще променят българското образование към по-добро. Това е мнението на създателя на „школата за гении“ в Казанлък Теодосий Теодосиев.

„От години в почти всички училища се наблюдава хиперинфлация в оценките на учениците. Но когато пишеш шестица на двойкаджията, това е шамар за отличника, който се е трудил“, казва Тео, както го наричат неговите ученици. Според него е редно да се търси немският опит в тази насока, където още преди години са въвели външно оценяване. Така на произволен принцип, чрез компютър, всеки месец различен изпитващ пише оценки на децата и след 10 месеца получават една средна оценка от десет различни пеподавателя. „За целта обаче е нужно да върнем авторитета на българския учител“, казва Теодосиев. „Един наш колега още по времето на комунизма казваше, че има шестица, шестичка и шестиченце. Работодателят обаче не може да знае каква точно шестичка си получил в дипломата, с която те наема“, добавя преподавателят. Преди години малко хора са се съмнявали в преценките на преподавателите, а сега родители често вярват повече на децата си и протестират оценките им.

Тео обаче дава пример с Германия, където негови възпитаници преподават. Те разказвали, че в някои университети ректори предупреждават преподаватели за инфлацията на оценките, защото сравняването на резултатите с тези преди десет години показвали, че успехът се е покачил с една десета, което може да е показател за понижени изисквания. „На неграмотния инженер сградата му се срива, а пациентът на незнаещият лекар умира, не може да създаваме убийци“, категоричен е Тео. Според него не е зле да се прилага и холандският метод на работа с деца, който включва непрекъсната сегрегация на децата. Парарелките се разместват всеки месец според знанията на децата. „Още преди 20 години видях там, че в края на всеки урок децата се изпитват за 7 минути за наученото досега на компютър. Според резултатите им ги разместват на края на месеца в паралелки за по-надарени и изоставащи, но след месец отново се пренареждат. Така се търси непрекъснато поддържане на ниво и знания“, казва преподавателят по физика.

Създател на шампиони

Теодосий Теодосиев e дългогодишен преподавател в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. 67-годишният учител е създател на специализирана школа по приложна математика и физика. Подготвил е 9 от 12-те златни медалисти по физика на България от международни олимпиади, при това безплатно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тренировка в реална обстановка за новия изпит по български

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.