Формулата на учителя Тео за образователна реформа: Сегрегация на ученици и ротация на изпитващите

Сегрегация на учениците, непрекъснато външно оценяване и авторитетни учители ще променят българското образование към по-добро. Това е мнението на създателя на "школата за гении" в Казанлък Теодосий Теодосиев.

"От години в почти всички училища се наблюдава хиперинфлация в оценките на учениците. Но когато пишеш шестица на двойкаджията, това е шамар за отличника, който се е трудил", казва Тео, както го наричат неговите ученици. Според него е редно да се търси немският опит в тази насока, където още преди години са въвели външно оценяване. Така на произволен принцип, чрез компютър, всеки месец различен изпитващ пише оценки на децата и след 10 месеца получават една средна оценка от десет различни пеподавателя. "За целта обаче е нужно да върнем авторитета на българския учител", казва Теодосиев. "Един наш колега още по времето на комунизма казваше, че има шестица, шестичка и шестиченце. Работодателят обаче не може да знае каква точно шестичка си получил в дипломата, с която те наема", добавя преподавателят. Преди години малко хора са се съмнявали в преценките на преподавателите, а сега родители често вярват повече на децата си и протестират оценките им.

Тео обаче дава пример с Германия, където негови възпитаници преподават. Те разказвали, че в някои университети ректори предупреждават преподаватели за инфлацията на оценките, защото сравняването на резултатите с тези преди десет години показвали, че успехът се е покачил с една десета, което може да е показател за понижени изисквания. "На неграмотния инженер сградата му се срива, а пациентът на незнаещият лекар умира, не може да създаваме убийци", категоричен е Тео. Според него не е зле да се прилага и холандският метод на работа с деца, който включва непрекъсната сегрегация на децата. Парарелките се разместват всеки месец според знанията на децата. "Още преди 20 години видях там, че в края на всеки урок децата се изпитват за 7 минути за наученото досега на компютър. Според резултатите им ги разместват на края на месеца в паралелки за по-надарени и изоставащи, но след месец отново се пренареждат. Така се търси непрекъснато поддържане на ниво и знания", казва преподавателят по физика.

Създател на шампиони

Теодосий Теодосиев e дългогодишен преподавател в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък. 67-годишният учител е създател на специализирана школа по приложна математика и физика. Подготвил е 9 от 12-те златни медалисти по физика на България от международни олимпиади, при това безплатно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование