Ексминистър спечели 15 000 лева обезщетение

Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 15 000 лева, съобщи "Правен свят". Цонев е завел и спечелил вече на две инстанции дело срещу държавното обвинение по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди за дело срещу него от 2002 г. Тогава Цонев получи обвинения за длъжностни престъпления, че като директор на дирекция "Управление на доставките" във военното ведомство в периода август-декември 1999 г. е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо.

Според обвинението така той е ощетил с над 900 хиляди лева ведомството. Разследването беше прекратено година по-късно, но през 2009 г. военните прокурори го възобновиха. Впоследствие Цонев беше оправдан на три инстанции.

На първа инстанция бившият военен министър е поискал обезщетение от 50 хиляди лева за неимуществени вреди. Софийският апелативен съд е намалил сумата до 15 000 лева, но приема, че срещу Цонев е воден показен процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини