Как да напазаруваме за малкия ученик: три пъти мисли, един път купи

Първият учебен ден наближава и по книжарници и молове са плъзнали пазаруващи родители. Тръпката да подготвиш първолака най-добре за учебния ден е голяма, а тези приятни задължения няма да изчезнат, докато детето не завърши поне началния курс. Има обаче няколко важни правила, които ще ви спестят време, пари и излишни нерви:

1. Изчакайте списък от класния ръководител

Няколко дни преди началото на учебната година (а при първолаците и няколко месеца по-рано) ще получите списък с необходимите пособия от класния ръководител на детето. За първи клас ще ви трябват обикновено десетина тетрадки, две-три гланцови блокчета, ножички, моливи (в някои класове децата не работят с химикал до втори клас), химикалки, флумастери, боички, четки, линийка и триъгълник.

Всичко това спокойно се побира в бюджет от 50 лв., ако не избирате от най-скъпите пособия. Може да минете и по-евтино, ако заложите на пазар в големите вериги супермаркети или магазини за играчки. Много сайтове съветват да не ходите на шопинг с детето, защото ще изхарчите повече. Това обаче не е съвсем така. Първо, вашият ученик ще иска сам да избере тетрадките си и етикетите им - доставете му това удоволствие. Второ, за да не фалирате, просто преценете кой магазин да посетите. Същото важи и при покупката на анцуг и маратонки за спорт.

2. Раницата е важна, но не чак толкова

Основна грешка на родителите е да купят раница, без да се посъветват с учителите и да видят класната стая на детето, както и да се запознаят с бъдещия му дневен режим. Обикновено, водени от различни препоръки на магазинери и интернет форуми, те търсят най-доброто на пазара - с подсилен гръб и достатъчно място за спортен екип и какво ли още не. Резултатът - разход от 150-300 лв. и голямо разочарование: когато малкият наследник нахлузи раницата, ще се скрие под нея.

Наистина, има училища, където всяка сутрин трябва да се носят всички учебници, тетрадки и помагала. Рекордът за тежка раница в началния курс е 14 кг. Но преди да хвърлите едноседмична заплата в някоя елитна книжарница, разпитайте учителите. Важно е да знаете дали ще имат шкафчета, където може да оставят екипа си за спорт и маратонките, както и учебниците, а ако няма - на родителската среща може да решите да инвестирате в малко мебели, за да си спестите грижите и риска от гръбначни изкривявания. Хубаво е да знаете и каква е практиката във вашето училище - ако по време на занималнята следобед децата ще пишат домашните си и няма да имат работа вкъщи (по-правилният подход, защото и те трябва да имат някакво свободно време!), значи може да оставите в училище голяма част от учебниците и тетрадките.

Ако обаче следобед те се занимават с друг материал, ще ви трябва раница с по-голям обем. Храната също е от значение - обикновено сутрин училищата не предлагат закуска и трябва да имате поне една кутия със сандвич за малкия ученик. Преди обед той ще има плод, на обяд обикновено има стол (стискайте палци храната да му харесва, защото ще ви спести доста нерви), а по-късно следобед работи лавката (или отново трябва да му сложите нещо дребно в раницата).

Едва след като разберете тези важни подробности, ще може да направите информиран избор. Така може да се окаже, че ще ви трябва и някое малко сакче за около 20 лв., а в петък, когато ще вземете спортния екип за пране и някои по-тежки учебници, ще си предвидите повече място във вашата чанта.

3. Платеният транспорт е нож с две остриета

В София и другите големи градове много училища са направили договори с частни транспортни фирми и предлагат да вземат детето ви от вас сутрин и да ви го докарат вечер. Няма защо да се притеснявате - обикновено в бусовете има възрастен човек, шофьорът идва винаги по график и няма фалове.

Това ще ви спести време сутрин и вечер, особено ако училището не е близо нито до дома ви, нито до работата. Да, вярно е, че повечето педагози съветват за изберем за началния курс училище близо до дома, за да е по-малък стресът за ученика, но когато не сме доволни от учителите и материалната база в квартала, нормално е да го изпратим да учи надалеч, за да бъде в по-добра среда и с по-добри педагози.

Лошото е, че транспортът до училище понякога е твърде скъп и.... твърде бавен!!! Да, бавен! Преди да платите, задължително вижте графика, който предлагат за детето ви. Може да се окаже, че ще ви вземат пръв и оставят последен по маршрута, което да причини на детето по час и половина пътуване в едната посока сутрин и вечер, което ще го измори допълнително. А в същото време с градския транспорт да ви трябват само 30-40 минути.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тренировка в реална обстановка за новия изпит по български

Езиковите гимназии още са на мода

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование