Радан Кънев - Удивително природно откровение

Все си мислехме доскоро, че т.нар. политическа класа няма с каква кадрова находка да удиви народа, но с Радан Кънев успя. Е, с ценна чужда политтехнологическа подкрепа. Очевидно вкарването му във видимата част на политическата игра не би било възможно без силната външна намеса, от Запад активно прокарват тук свои хора на власт в колониалните си администрации по два основни критерия: да му бъдат пределно послушни и да са отблъскващи за българите.

Този човечец не влиза в никакви нашенски стандарти за психологическа, социална и политическа приемливост. В резултат на обилните му публични изяви в медиите и излияния в личния му блог създаде устойчивото впечатление, че и ръчният му часовник е с кукувичка. На играчите от ГЕРБ, БСП, ДПС такъв е много изгоден, в сравнение с него те будят повече доверие сред гражданите, поне по-малко дразнят прицеления от партиите електорат.

Да се представя за “човек от народа”, за “здрава партийна сила” - това е важна част от ежедневието на всеки играч в политиката. Кънев обаче постоянно се показва като драстично различен от мнозинството люде в партийното си обкръжение и дори от българите, в пълно разминаване с естественото за политическия функционер поведение. През 2008 г. се хвърли да кълне “грозната реакция срещу гей парада в София”, сам информира хетеросексуалната общественост, че чичо му се казва Алберт Моис Кордова и си живее в Израел 40 години с любимия Шимон.

Пределно мултикултурен и политкоректен се показва Кънев, но за огромен брой нашенци - леви, десни и загърбили политическия живот - този политексхибиционизъм е неприемлив. Ако някой мъж се обяви за Кирил и Методий в едно лице, ще бъде насочен към съответната клиника или приют. Но ако друг мъж избере да влезе в ролята на жена, според Кънев и компания това му решение следва да се приветства публично. Обаче щом този виден реформатор се е назовал консерватор, би следвало да брани християнските семейни ценности. Или поне старозаветния морал като един Кордова. Значи е бунтар срещу традициите, а не консерватор!

Веднага възникват асоциации с друг политик - Сергей Станишев. Твърде много социално-психологически и политически успоредици се откриват при двамата. Твърде енергично външните сили ги налагат на важни позиции при очевидното им отхвърляне от мнозинството у нас. “Май съм по-скоро вляво от центъра по убежденията си”, казва през юли 2013 на среща в София с НПО силно десният по самоопределението на партия ДСБ неин водач Радан Кънев. Доскоро водачът на лявата по дефиниция БСП Сергей Станишев реално осъществяваше във властта дясна политика. Ни срам, ни очи!

Реформаторският блок, тази набързо скалъпена политтехнологичeска конструкция, и бездруго не впечатляваше с обществена тежест, а в резултат на медийните изцепки на неговите активисти олекна напълно и изглежда неспасяемо. Така и не се видя какво по-дясно от десните си десебарски реформи ще реформират, как и с какви ресурси ще го правят. Конфликти и празно дърдорене - това предложиха. Радан Кънев е на ръководна позиция в РБ, неговите лични изяви породиха редица конфликти в нестабилната коалицийка, както и насмешки в обществото и интернет форумите.

Нищо чудно, особено след като предизборно издрънка маса критики и хули срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, но скоро след изборите заедно с протестърската коалицийка се извъртя на 180 градуса и се лепна за правителството. “Аз лично в момента ще излъжа жестоко всичките си избиратели от Варна... бях казал, че няма да гласувам за кабинета “Борисов”, но сега ще го направя. Правим много компромиси, но ние не можем да излъжем избирателите си.” Политически безгръбначен и морално безтегловен човек.

Има обаче някой и друг останал симпатизант въпреки жестоките си лъжи. “Днес, в подлеза на метрото, срещнах един стар приятел... обичан човек, в ограничени среди... каза ми само “Гъз, ти си наш‘то знаме”. Отдавна не съм се чувствал толкова поласкан и окуражен и го казвам напълно сериозно” - пише в блога си Радан Кънев. Ми казва си го водачът на ДСБ и РБ, без бой, в здрав разум и ясно съзнание. Каквото сам си направи човек, цяла Варна плюс лятото не могат да му го причинят.

Удивително откровена е понякога природата.

Партийният наследник на Костов

Радан Кънев е роден е на 30 септември 1975 г. в София. Завършва столичната френска гимназия и право в Софийския университет. Обществената му дейност започва далече преди да се захване с политика - до 1998 г. е председател на Българския младежки Червен кръст. Адвокат е, а от 2005 г. - съдружник в адвокатска кантора. Влиза в политиката с появата на ДСБ през 2004 г., като става съучредител на формацията на Иван Костов. След като преминава през всички партийни нива, на 23 юни 2013 г. е избран за наследник на Костов на поста.

ЗА НЕГО

Искам да успокоя Радан Кънев, че нямам компромати срещу него. Да не се притеснява, да си успокои нервите. Нямам никакви компромати за него, защото смятам, че той сам по себе си е самодостатъчен компромат. И дори му дължа една благодарност не само че не го атакувам. Нека говори повече, колкото повече говори Радан Кънев, толкова на Местан няма да му се налага да прави сериозна кампания.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента на 21 май т.г.

Радан Кънев е интелигентен и политически добре ориентиран, но има един недостатък - май му липсва характер да се пребори и умения да лавира. Все пак в лицето на Кънев имаме млад политик, готов да се сражава за това, от което България има нужда.

Д-р Николай Михайлов, психиатър, теолог, анализатор и бивш политик

По време на предизборната кампания за парламентарните избори Радан Кънев беше казал, че икономиката на Варна зависела от малките магазинчета по центъра, които затворили врати. После пък се обяви против преместването на пристанището в “Максуда”, но не казва къде трябва да отиде, въпреки че на всички е ясно, че не може повече да е в центъра на града. От многото приказки за съдебна реформа пък всички видяхме какво остана. Нямам нищо лично срещу Радан Кънев, но у мен остава усещането, че обича да говори повече, отколкото може да се аргументира.

Борислав Гуцанов, председател на Градския съвет на БСП във Варна

Предполагам, че може би преумората у някои колеги от нашите коалиционни партньори доведе до повече емоция, която смятам, че е неоснователна. Или може би редовните пиенета на кафета с лидера на ДПС Лютви Местан. Не смятам, че нещата, които излизат в социалните мрежи от един от лидерите на Реформаторския блок, могат да бъдат основен аргумент за прекратяване на коалицията или за отиване на предсрочни парламентарни избори.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи