Борсите в Европа изтриха печалбите си

Европейските борси изтриха печалбите си, реализирани от началото на годината, съобщи агенция Блумбърг. Вчера индексът Euro Stoxx 50 се понижи с 0,73%, като стойността му е с 9,39 на сто под нивата отпреди месец. Германският индекс DAX завърши търговията на минус 0,57%, а спрямо юли е паднал с 9,4 на сто.

Европа преживява най-лошия месец за търговията с акции за последните четири години, констатира Блумбърг. Причината е в срива на китайските пазари от началото на август. До края на юли общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 беше реализирал 22% печалба. След това за броени дни акциите в индекса са загубили 8,4 трлн. долара от стойността си.

Само за последния месец развиващите се пазари, сред които Китай, Индия, тези в Централна и Източна Европа и др., са загубили над 4,5 млрд. долара от стойността на акциите си.

„Смятам, че корекциите на пазара, които наблюдавахме през август, отидоха твърде далеч“, коментира експертът Филип Баертчи от Bank J. По думите му по-нататъшни неуспехи ще се дължат на свързаните с Китай страхове и съществуващата несигурност около лихвения процент на Федералния резерв на САЩ.

Той все пак прогнозира повишаване на цените на акциите към края на годината. Според швейцарския експерт Андреас Ниг от Vontobel Asset Mаnаgеment, въпреки че Европа най-вероятно е видяла най-лошото до момента, това не означава, че няма да продължи да гребе дъното.

На този фон инвеститорите вече са изтеглили 3,6 млрд. долара от фондовете за дялово участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес