Правосъдие на един клик

„Уважаеми журналисти от “Труд”,

Пред мен стои абсурд: взехме решение със съпругата ми немкиня, че ще сложим точка на брака ни. Живеем в Будапеща и от седмици не успявам да открия адвокат специалист по семейно право или право по развода в Унгария. И който да говори немски. Моля за вашето съдействие.”
Ваш читател Антон Г.

Изправен пред житейските неволи, нашият читател очевидно не подозира, че проблемът му може да се реши само с един клик на мишката в Европейския портал за електронно правосъдие (e-justice.europa.eu).

Благодарение на този портал от юли 2010 г. всички граждани от Европейския съюз имат модерен и опростен достъп до истинска интернет библиотека, в която е събрана почти цялата информация за правосъдието в страните членки, и то на избран от тях език. Услугата се предоставя чрез него от Европейската комисия в сътрудничество с националните адвокатски колегии и при това напълно безплатно. С уебсайта можете да намерите адвоката, който ви е нужен, на цялата територия на ЕС, и то лесно.

Ето как. Съгласно нуждата на нашия читател Антон Г. търсим адвокат от Унгария. Кратко текстово съобщение предупреждава, че намирането ще се извърши в базата данни на Будапещенската адвокатска колегия. И че понастоящем не може да се извършва търсене на унгарски адвокати в други градове, освен Будапеща. Попълваме следните категории: град, език, практика в област, професионално звание. Ако знаем името на юриста, когото търсим , можем да напишем и него за улеснение. Насочваме мишката към бутона „търсене” и преглеждаме резулатите. Е-порталът обяснява следното: Ugyved е названието на юристите, които имат право да практикуват като адвокати в Унгария. Europai kozossegi jogasz са тези адвокати, които са придобили квалификация в друга държава - членка на ЕС, а не в унгарски университет. А Kulfoldi jogi tanacsado са чуждестранни правни съветници, които практикуват юридическата професия в страната, но имат право да съветват само относно чуждото право.

Всъщност ролята на Европейския портал за е-правосъдие е по-мащабна. „Уебсайтът изпълнява три основни функции. На първо място, той осигурява на европейските граждани достъп до информация на всички официални езици на ЕС относно съдебните системи и процедури в държавите членки. В портала може да бъде намерена информация например и относно наказателното производство с неговите етапи в отделните страни членки, както и относно правата и задълженията на обвиняемите и жертвите на всеки етап от досъдебното разследване - до приключването на процеса и след него. Предоставя се и информация относно това как се третират дребни нарушения като например пътнотранспортни”, обяснява българският евродепутат Мария Габриел.

Гражданите на ЕС могат да получат и бързи отговори на въпроси за смъртен акт, съдебен спор или смяна на местожителство. Порталът съобщава как чрез медиация може да се избегне скъпоструващ съдебен процес, къде да се заведе съдебен иск и правото на коя държава членка се прилага в даден случай.

Сайтът е полезен и за юристите, нотариусите и съдиите. Чрез него те могат да правят справки в правни бази данни, да се свързват с колеги чрез съдебните мрежи и да намират информация за обучения.

На хората от бизнес средите порталът предоставя връзки към регистри за несъстоятелност и кадастри, както и информация за приложимите закони и международните производства.

“Порталът има за цел също така да осигурява директен достъп до определени европейски процедури. По този начин ще бъде възможно например заявяването на свидетелство за съдимост на избран от потребителя език”, казва евродепутатката.
Според Мария Габриел въвеждането на информационните и комуникационните технологии в съдебната администрация спомага за подобряване на съдебните системи, като ги прави по-достъпни, ефективни и прозрачни не само на национално, но и на европейско равнище.

“В този контекст Европейският портал за е-правосъдие полага основите на модерното европейско правосъдие. Въпреки това трябва да се подчертае, че е необходимо да бъде продължено интензивното сътрудничество между всички участници в процеса, за да се осигури дълготраен успех”, казва тя.

От юни 2017 г. предстои въвеждането на системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS), както и предоставянето на достъп до регистрите по несъстоятелност на все повече държави членки. Това определено ще улесни дейността на бизнеса на европейско равнище. Освен това ще повлияе и на практикуващите юристи при събирането на доказателства при трансгранични правни спорове, смята Габриел. По думите й порталът предоставя възможност за опростяване и ускоряване на съдебните процедури, за намаляване на разходите по тях и за справяне с предизвикателството на многоезичието при трансграничното съдебно сътрудничество.

У нас
Е-документ и е-подпис

У нас с влизането в сила на Закона за електронния документ и електронния подпис през 2001 г. е-документите се признаха за равностойни на хартиените и могат да бъдат подписани с електронен подпис, който при определени условия има правното значение на саморъчен подпис. Остава обаче нерегулиран голям кръг от обществени отношения, свързани със зачитането на правната стойност на е-документите и е-подписите в съдебната система, твърдят юристи. Приложението им в работата на органите на съдебната власт налага бъдещи промени в материални и процесуални закони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право