Производството на зелен ток расте със 17%

Производството на електроенергия от зелените централи (вятър, слънце и биомаса) се е увеличило с 16,98% от началото на годината до края на август в сравнение със същия период на м.г. Това личи от справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система у нас.

Най-голям среден ръст - 17,37%, има при малките възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Най-голямо увеличение бележат централите на биомаса, чието производство е скочило със 173,79 на сто, вятърните мощности пък са се вдигнали с 27,54%, а слънчевите с 6,67 на сто. При големите централи най-голям е ръстът на вятърния ток - 22,88%, а при слънчевите панели е 6,36 на сто.

Леко увеличение от 2,22% има и при производството на ток от останалите електроцентрали - АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ. В същото време потреблението в страната нараства с 3,29 на сто. Износът от своя страна забавя темпа си на нарастване, показват данните на ЕСО. Докато през май от страната са изнасяни с 40% повече електроенергия, сега се изнасят с 35% отгоре в сравнение със същия период на 2014 г.

Същевременно справка в дневните данни на ЕСО показва, че държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ не работят с пълни капацитети. Повече от половината ток у нас вчера по обяд се произвеждаше от топлоелектрически централи. Обикновено от тецове идва до 40 на сто от произведения ток.

Производството на ядрената централа, която дава най-евтин ток у нас, е паднало под 30% от общия енергиен микс, показват още данните на оператора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес