Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Миразянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Производството на зелен ток расте със 17%

Производството на електроенергия от зелените централи (вятър, слънце и биомаса) се е увеличило с 16,98% от началото на годината до края на август в сравнение със същия период на м.г. Това личи от справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система у нас.

Най-голям среден ръст – 17,37%, има при малките възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Най-голямо увеличение бележат централите на биомаса, чието производство е скочило със 173,79 на сто, вятърните мощности пък са се вдигнали с 27,54%, а слънчевите с 6,67 на сто. При големите централи най-голям е ръстът на вятърния ток – 22,88%, а при слънчевите панели е 6,36 на сто.

Леко увеличение от 2,22% има и при производството на ток от останалите електроцентрали – АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ. В същото време потреблението в страната нараства с 3,29 на сто. Износът от своя страна забавя темпа си на нарастване, показват данните на ЕСО. Докато през май от страната са изнасяни с 40% повече електроенергия, сега се изнасят с 35% отгоре в сравнение със същия период на 2014 г.

Същевременно справка в дневните данни на ЕСО показва, че държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ не работят с пълни капацитети. Повече от половината ток у нас вчера по обяд се произвеждаше от топлоелектрически централи. Обикновено от тецове идва до 40 на сто от произведения ток.

Производството на ядрената централа, която дава най-евтин ток у нас, е паднало под 30% от общия енергиен микс, показват още данните на оператора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.