Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

В коремите на всеки девет от десет птици има пластмаса

В коремите на девет от всеки десет морски птици по целия свят има парчета пластмаса, сочи ново изследване, цитирано от The New York Times.

Според предишни изчисления 29 процента от морските птици са поглъщали пластмаса. Австралийски екип, който проучва птиците и морските води от десетилетия, е използвал компютърен модел, за да актуализира тази статистика и е установил, че цифрата е значително по-голяма.

“Това е астрономично”, казва един от авторите на изследването – Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. “В следващите 11 години ще направим толкова пластмаса, колкото сме произвели от началото на индустриалната революция в производството на пластмаса през 50-те години на миналия век.”

Хардести е съчетала компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците. Тя е отчела и хранителните навици на хвъркатите създания, за да открие къде са фокусирани най-тежките проблеми. Изследването показва, че най-големите проблеми не са там, където има най-много отпадъци, а където има най-голям брой различни видове птици и по-специално в южното полукълбо близо до Австралия и Нова Зеландия.

В районите около Северна Америка и Европа ситуацията е по-малко тревожна, като в Европа дори се наблюдава подобрение след намаляване на използването на пластмасови пелети. “Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести.

Обикновено птиците поглъщат малки парченца пластмаса, но Хардести отбелязва, че е виждала много по-големи предмети като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. “Виждала съм всичко – от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката.

А тенденцията е негативна. През 2050 година 99 процента от морските птици ще имат пластмаса в тялото си, предвижда компютърният модел на Хардести. Тази прогноза “изглежда поразително висока, но вероятно не е нереалистична”, коментира ученият Кихо Ким от Американския университет, който не е участвал в изследването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.