Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

13-годишна ученичка откри огън по своите съученици в Русия

Албански трафикант избяга през ГКПП-Златарево, докато проверяват автомобила му за дрога

Убийство и самоубийство вдигнаха на крак варненски квартал

Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Влак прегази мъж между Берковица и Монтана

В коремите на всеки девет от десет птици има пластмаса

В коремите на девет от всеки десет морски птици по целия свят има парчета пластмаса, сочи ново изследване, цитирано от The New York Times.

Според предишни изчисления 29 процента от морските птици са поглъщали пластмаса. Австралийски екип, който проучва птиците и морските води от десетилетия, е използвал компютърен модел, за да актуализира тази статистика и е установил, че цифрата е значително по-голяма.

“Това е астрономично”, казва един от авторите на изследването – Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. “В следващите 11 години ще направим толкова пластмаса, колкото сме произвели от началото на индустриалната революция в производството на пластмаса през 50-те години на миналия век.”

Хардести е съчетала компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците. Тя е отчела и хранителните навици на хвъркатите създания, за да открие къде са фокусирани най-тежките проблеми. Изследването показва, че най-големите проблеми не са там, където има най-много отпадъци, а където има най-голям брой различни видове птици и по-специално в южното полукълбо близо до Австралия и Нова Зеландия.

В районите около Северна Америка и Европа ситуацията е по-малко тревожна, като в Европа дори се наблюдава подобрение след намаляване на използването на пластмасови пелети. “Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести.

Обикновено птиците поглъщат малки парченца пластмаса, но Хардести отбелязва, че е виждала много по-големи предмети като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. “Виждала съм всичко – от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката.

А тенденцията е негативна. През 2050 година 99 процента от морските птици ще имат пластмаса в тялото си, предвижда компютърният модел на Хардести. Тази прогноза “изглежда поразително висока, но вероятно не е нереалистична”, коментира ученият Кихо Ким от Американския университет, който не е участвал в изследването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.