Бъчварова за камиона на смъртта: Всички, свързани със случая, са задържани

Основният поток на нелегалното преминаване на имигранти е през зелена граница с Турция. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Следим много внимателно на границата с Македония, Сърбия и Гърция. В Гърция са най-големите преминаващи маси. Всеки ден има между 1000 и 3000 души, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България, но нищо не изключва тази възможност”, заяви Бъчварова.

Министърът на вътрешните работи обясни, че предварително се взимат мерки. „Вчера взехме решение да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Нашето задължение в тази ситуация е да регистрираме всички, които преминават българската граница”, подчерта Румяна Бъчварова.

Във връзка със задържаните българите за подозрения в участие в българо-унгарска престъпна група за каналджийство тя коментира: „Всички, свързани със случая с 71 мъртви мигранти, са задържани. Имаме информация за тях и активно участваме в процеса на разкриване на групата и на изясняване на обстоятелствата”.

„Нямам повод да кажа, че има някакъв проблем. Това е международно престъпление. Тази група е действала на територията на Австрия и Унгария, което е много показателно за начина, по който организираната престъпност се включва в тези процеси и търси тези възможности, които и позволяват най-бързо и най-много пари да спечели от тези дейности. Става въпрос за интернационална форма на престъпност”, коментира Бъчварова. Тя посочи, че при толкова глобално явление се включва основната част от престъпния контингент в България, защото той дава възможност за натрупване на бързи печалби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини