Горанов дава 20 млн. лв. за средното образование, заплатите на учителите скачат със 7-8%

Средното образование ще получи 20 млн.лв. допълнително финансиране, съобщи в Русе лидерът на КНСБ Пламен Димитров. За това са се договорили късно следобед в понеделник министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Парите са за заплати на учителите през последното тримесечие на т.г. Възнагражденията могат да се увеличат още през октомври със 7-8%, ако средствата се разпределят по равно и се насочат изцяло към педагогическия персонал. Подобна стъпка профсъюзите ще искат и от местните власти в страната.

"Не изключвам заради преизпълнението на приходите с 800-900 млн.лв. в края на октомври да се актуализира държавният бюджет, което отваря възможност за увеличение на разходите и доходите", допълни Пламен Димитров. Той смята, че след местните избори в парламента най-вероятно ще влезе за обсъждане и проектобюджет' 2016.

Лидерът на КНСБ прогнозира, че предстоящият вот на 25 октомври т.г. ще затвърди доминацията на водещата политическа сила в много области и градове. Той напомни, че "това на много места води до добри резултати, но някъде и до малко арогантност и прекалена самоувереност".

"За съжаление не виждам опозиционните партии да са се мобилизирали и да имат шансове да спечелят местната власт в много градове", обобщи Пламен Димитров. Той не скри, че КНСБ винаги е била "предмет на политически анонси" преди избори, но синдикатите ще съдят по делата.

От Русе започна първата от поредицата срещи до 25 септември т.г. на КНСБ в страната. "Нямаме намерения да участваме в предиборната кампания, но искаме да накараме кандидаткметовете да чуят синдикалните общности във важните отрасли на големите градове", подчерта Пламен Димитров. Основното послание на синдиката е какво очакват трудовите хора от претендентите за местната власт и как ще си партнират с КНСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование