Рицари превземат Червен с фестивал

Воини ще превземат от 3 до 6 септември Средновековния град Червен, където ще се състои второто издание на Рицарския фестивал. Инициативата е на Ел Магнифико, Московския рицарски клуб и Регионалния исторически музей /РИМ/ в Русе, съобщиха оттам.

Фестивалът ще предложи атракции, средновековни възстановки и практики, с които се пресъздава атмосферата на Средновековието. Посетителите ще видят огнено шоу, рицарски и силови демонстрации на различни тематики. Те ще могат да се облекат като рицари, да стрелят с лък или да отпечатват собственоръчно медни монети със знака на Червенската крепост.

Крепостта ще разтърси и Юлия Душкина, солистка на една от най-известните рок групи "Гонг" в Русия.

Историците са категорични, че Червенската крепост е най-запазената в България. Балдуиновата кула във Велико Търново е копие на кулата в средновековния град. От града са запазени основите на болярския дворец и останките от резиденцията на Червенския епископ 15-16 в. В крепостта има общо 13 църкви и укрепен подземен извор, откъдето жителите й са се запасявали с вода при обсада.

Годишно Червенската крепост приема близо 10 000 посетители. Археологическите проучвания на града продължават вече над век, а откритията все още изненадват учените. В края на всеки работен сезон археолозите препогребват останките на Червенските граждани, които са открили през лятото. Така те вярват, че връщат покоя на предците.

Послучай Световния ден на туризма всяка година се издига знамето на Средновековния град Червен, с който се открива старта на туристическия сезон. Символът се развява на бял фон със стилизираната Червенска бойна кула и т.нар. лястовича опашка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл