Заловиха авери на беглец от интернат, крали коли и обирали къщи

Kриминалисти от Велико Търново са спипали двама авери на 16-годишен изпечен апаш, който преди седмица бе арестуван, след като вилня по селата в Община Свищов.

Емил Рашев и двамата му приятели бяха избягали на 21 август от интерната в дряновското село Керека. Невръстните злосторници за броени дни успели да задигнат 5 автомобила и направили опит да отмъкнат други четири коли. Нахлули в дома на 80-годишната Елена Тодорова в свищовското село Алеково, заплашили я с нож и обрали къщата й. Тарашили са й други имоти.

"Деянията са извършени в периода 22 юни-27 август от тримата непълнолетни. Първото посегателство е било от имот в свищовското село Александрово. От жилището били задигнати обувки, храна и други вещи. От гараж към имота извършителите направили опит да отнемат и лек автомобил "Сеат Кордоба", информират от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Ден по-късно от района на гробищния парк в селото е установен лек автомобил "ВАЗ", покрит с клони и без регистрационни табели. След извършена проверка от полицейски служители при РУ - Свищов се оказало, че возилото е противозаконно отнето на 22 август от гара Бяла и е обявено за общодържавно издирване. След два дни от имот в свищовското село Алеково пък бил отнет лек автомобил "Мицубиши", който бил намерен зарязан в канавка край павликенското село Стамболово и пълен с крадени вещи и провизии.
Същия ден от Алеково изчезнал и Форд "Ескорт" с русенска регистрация, който след няколко часа бил забелязан на другия край на селото. Направени били опити за отнемане на три други автомобила.
На 25 август тримата вандали нахлули в жилището на 80-годишната Елена Тодорова, опрели нож в гърлото и, били я и отмъкнали телевизор, моторен трион, хранителни продукти и мобилни телефони. След два дни при обход в близост до кръстовище за село Овча Могила полицейски патрул се натъкнал на оставен без надзор лек автомобил Фолксваген "Поло" с русенска регистрация. При извършената проверка е установено, че е бил откраднат от гара Бяла.

"След проведени своевременни действия по разследването от служители на ОДМВР - В. Търново и полицейските управления в Свищов, Павликени и Бяла, са установени извършителите. Това са Емил Рашев от село Тотлебен и две момчета на 11 и 14 години от Пловдив. Тримата са изтърпявали наложена възпитателна мярка в сиропиталището преди да избягат", съобщават от полицията в старата столица.

Емил Рашев има завидно криминално досие като само за година се е сдобил със 7 присъди за домови кражби, отнемане на автомобили, палеж.

След доклад на материалите в прокуратурата съучастниците на 16-годишния тартор са привлечени като обвиняеми. С определение на Районния съд в Свищов на Емил Рашев е взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 14-годишният е с мярка "надзор на възпитателен орган". Работата по документиране на престъпната дейност на тримата продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини