95 ВИП-персони спряха с "Ориент-експрес" в Русе

Легендарният влак "Ориент-експрес" закова в 13,09 ч. на централна гара Русе с 9 мин. закъснение, но не попречи на пътуващите 95 ВИП-персони от цял свят да се насладят на топлото посрещане. "Купихме си билети преди 1 г., за да осъществим мечтите си", признаха младоженци от Дания. Те решили да прекарат част от медения си месец на романтично пътешествие с влака. Американци пък преживяват с воаяжа 50-години съвместен живот.

"Наслаждаваме се на всеки момент, толкова е хубаво и най-прекрасното е, че във всеки град ни посрещат с "Добре дошли", вълнуваха се появилите се чужденци по прозорците на вагоните. Някои решават да платят по 8000 евро за едноседмичния воаяж от Париж до Истанбул, за да усетят тръпката след прочетения роман "Убийство в "Ориент-експрес" на Агата Кристи.

Наизлезлите стюарди от вагоните и главният готвач Кристиян Бондюел позираха с охота пред обективите. След 45 минути дискретна гранична, митническа проверка и зареждане с прясна вода, влакът продължи за Варна и Истанбул. Тренът ще спре отново в крайдунавския град на 5 септември по обратния път за Париж.

Пътьом ВИП-персоните хапват френска кухня, а в черноморската столица ще опитат прясна риба и на другия ден ще отпътуват за Истанбул. Луксозната композиция с 15 вагона, от които 10 спални, бар и 2 ресторанта, се обслужва с 45 души персонал от Франция, Италия, Австралия и Полша. Пътниците хапват само изтънчена френска кухня, като опитват и традиционни ястия на страните по маршрута.

Реставрацията на "Ориент-експрес" през 1980-1982 г. е струвала 1 110 000 британски лири. За първи път "Ориент-експрес" потегля от Париж за Истанбул през 1883 г. Тренът с пътешественици се използва и за трафик на оръжие. Освен Мата Хари, сред гост-легендите на международния шпионаж в трена е и лорд Пауъл, дегизиран като търсач на пеперуди.

Историци припомнят скандалния случай с френския президент Пол Дешанел, който при престой паднал по пижама на релсите и бил намерен по чудо от началника на влака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони