Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Нов бунт в Гърмен заради ромското гето

Стотици жители на село Гърмен за пореден път протестираха пред кметството и блокираха във вторник сутринта за кратко входа за служителите на общинска администрация.

Общинската сграда бе окупирана от гърменци с развети български знамена.

“Повод за този наш бунт е поредното отлагане на решаването на проблема с неправомерно построените жилища на ромите. Борим се повече от 4 месеца само за едно – всички да сме равни пред закона. Но в понеделник Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДНСК даде поредна отсрочка до края на септември за събаряне на незаконните ромски къщи”, заяви Иван Байрактаров, един от лидерите на протеста.

Според протестиращите всички административни “гимнастики” били , за да се отлага бутането на ромските къщи. Гърменци не вярват, че това ще се случи. Според тях след поредното процедурно отлагане, ще последва и друго.

“После ще кажат, че идва зима и пак нищо няма да направят. Не искам да съм лош пророк, но тук ще се случи нещо, някой иска революция и ще я получи. Това отлагане е поредна подигравка със закона, каза още водачът на протестите.

Байрактаров каза още, че бунтът не е срещу циганите, а срещу беззаконието и прилагането на двойни стандарти от държавните институции.

Спирането на акция “багер” в Гърмен стана след като от Европейската комисия по правата на човека поискаха гаранция, че ромите няма да останат на улицата след като бъдат разрушени домовете им.

Общината по закон трябва да предостави алтернатива за настаняването на хората. Но Гърмен няма свободен жилищен фонд, а всички опити на кметицата Минка Капитанова да намери решение на въроса удариха на камък.

Затова и последва отлагане на акцията по разрушаването на незаконно изградените 124 ромски къщи. До момента са премахнати 8 постройки.

Отложено е премахването само на две постройки в Гърмен, за които беше поискана информация от Европейския съд за правата на човека. За всички останали се очакват протоколи, удостоверяващи предоставянето на възможност за настаняване на семействата от община Гърмен. Това уточниха във вторник от МРРБ по повод казуса “Гърмен”.

Днес в ДНСК е получено писмо от кмета на община Гърмен, с което се съобщава, че са предложени жилища на семействата, обитаващи пет от незаконните строежи. За тези пет строежа вече може да започне премахване. От ДНСК са сключени договори с изпълнител и предстои в кратък срок определяне на дата за принудително премахване, информират още от МРРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.