Министър Вълчев: Усилията по включване на деца в образователната система трябва да са върху ежедневната посещаемост

Тайсън Фюри без секс три месеца

Мащабни протести срещу скъпите горива във Франция Организаторите раздават брошури с планираните блокади, за да не страдат гражданите

Морският бранш скочи срещу обществена поръчка за спасителни кораби

„Антикорупция“ поиска отнемане на имущество за 2,3 млн. лева от Трайчо Трайков

Училището в Черноморец опасно за децата Омбудсманът на Бургас: Има нужда от спешен ремонт

Поставят къщичките за Коледно-новогодишния базар в Благоевград

Русия призова САЩ да прекратят „окупацията“ на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия

Условна присъда за пиян ученик, убил кмет на пътя

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно 91 новородени са минали за 11 месеца през отделението по Неонатология към болницата в Търново, спасено е бебе с тегло 900 грама

Льов: Младите имат голям потенциал

330 лв. за коледни подаръци ще заделят любителите на онлайн шопинга Най-често даряваме дрехи и козметика

Сбогуването с Краля

Кметът на София отиде на работа с градския транспорт

Мъри: България все още е затворена страница

Нов бунт в Гърмен заради ромското гето

Стотици жители на село Гърмен за пореден път протестираха пред кметството и блокираха във вторник сутринта за кратко входа за служителите на общинска администрация.

Общинската сграда бе окупирана от гърменци с развети български знамена.

„Повод за този наш бунт е поредното отлагане на решаването на проблема с неправомерно построените жилища на ромите. Борим се повече от 4 месеца само за едно – всички да сме равни пред закона. Но в понеделник Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДНСК даде поредна отсрочка до края на септември за събаряне на незаконните ромски къщи“, заяви Иван Байрактаров, един от лидерите на протеста.

Според протестиращите всички административни „гимнастики“ били , за да се отлага бутането на ромските къщи. Гърменци не вярват, че това ще се случи. Според тях след поредното процедурно отлагане, ще последва и друго.

„После ще кажат, че идва зима и пак нищо няма да направят. Не искам да съм лош пророк, но тук ще се случи нещо, някой иска революция и ще я получи. Това отлагане е поредна подигравка със закона, каза още водачът на протестите.

Байрактаров каза още, че бунтът не е срещу циганите, а срещу беззаконието и прилагането на двойни стандарти от държавните институции.

Спирането на акция „багер“ в Гърмен стана след като от Европейската комисия по правата на човека поискаха гаранция, че ромите няма да останат на улицата след като бъдат разрушени домовете им.

Общината по закон трябва да предостави алтернатива за настаняването на хората. Но Гърмен няма свободен жилищен фонд, а всички опити на кметицата Минка Капитанова да намери решение на въроса удариха на камък.

Затова и последва отлагане на акцията по разрушаването на незаконно изградените 124 ромски къщи. До момента са премахнати 8 постройки.

Отложено е премахването само на две постройки в Гърмен, за които беше поискана информация от Европейския съд за правата на човека. За всички останали се очакват протоколи, удостоверяващи предоставянето на възможност за настаняване на семействата от община Гърмен. Това уточниха във вторник от МРРБ по повод казуса „Гърмен“.

Днес в ДНСК е получено писмо от кмета на община Гърмен, с което се съобщава, че са предложени жилища на семействата, обитаващи пет от незаконните строежи. За тези пет строежа вече може да започне премахване. От ДНСК са сключени договори с изпълнител и предстои в кратък срок определяне на дата за принудително премахване, информират още от МРРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.