Кризата пълни Варна с призрачни кораби

Пет изоставени от корабовладелците си кораби са задържани във Варна от зимата до сега, съобщи шефът на "Морска администрация - Варна" кап. Валентин Енчев. Всичките са регистрирани под удобните флагове на Панама, Белиз, Островите Кук и Маршалови острови и се собственост на офшорни фирми.

От информация на местни корабни агенти и от разказите на моряците става ясно, че зад тях стоят гръцки компании. "Ние нямаме право да комуникираме директно с корабособствениците. Информацията минава през съответната администрация на флага. От кореспонденцията ни досега става ясно, че нито един корабособственик не се е отказал от кораба си, но и не предприема никакви действия", обясни кап. Енчев. Плавателните съдове са разтоварили стока на Пристанище Варна, но не са намерили нови товари и са оставени на произвола, за да не губи корабопритежателя пари, обясняват причините за масовите изоставяния корабни брокери.

Българската администрация няма друг избор освен да задържи плавателните съдове по ред причини. От една страна екипажите, съставени предимно от украински моряци, нямат провизии и не са получавали заплати, от друга корабите създават опасност за корабоплаването, тъй като екипажите им са паднали под изискуемия минимум, защото моряците бягат от тях. На един от плавателните съдове вече няма никой.

На три от корабите пък е отнет флага от администрацията, която го е издала, което прави ситуацията още по-сложна. Местните агенти на корабособствениците също имат да получават пари, но въпреки това продължават да осигуряват храна на моряците за своя сметка. За екипижатие се грижат и от местните кораборемонтни заводи и украинското посолство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес