На 19 юни 2018 да почерпят

Крал Кейн изведе Англия до драматичен успех

Младежи работят и почиват в луксозни морски хотели Холдингът „Виктория груп“ се грижи за възпитаници от дома „Майка Терезия“ и ателие „Прегърни ме“

Тръмп разпореди създаването на космическа армия

СЗО обяви геймърството за психично разстройство

Пороят отряза достъпа до кюстендилски села

Кралският монетен двор с менте филиал в село Първенец (ОБЗОР) Бандата секла по 2 британски паунда с отлично качество

Бебе се роди във френски влак, ще се вози безплатно 25 години

Иван Дреновички: Имаме една от най-ниските цени на газа в ЕС

Емануела е за купона в Слънчака

Финландски депутат беше осъден за сексуален тормоз над колежка

Фандъкова: Получени са над 300 сигнали за аварии и завирявания

Камион се заби в цех край Е-80, шофьорът загина

МВР: 172 сигнала са постъпили заради пороя в София Няма преливания на реки, язовирите се изпускат контролирано

200 лв. глоба за шофьор, свалил скоба от колата Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет

Дончев: Почти 89% е платено по всички оперативни програми

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер подписаха Меморандум за разбирателство, партньорство и подкрепа при усвояване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г., съобщи БГНЕС.

Меморандумът влиза в сила след подписването му и е в сила до 2023 г. Това е вторият меморандум между България и Световната банка (СБ) за сътрудничество в областта на европейските фондове.

Първото споразумение беше сключено през януари 2012 г., като в рамките му бяха подписани шест договора за предоставяне на аналитично-консултантски услуги в областта на иновациите, водите, пътищата, земеделието и здравеопазването. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев коментира, че през 2012 г. акцентът е бил как по-бързо и успешно да се усвояват средствата от Европа. С течение на времето инициативата се преформатирала и е била свързана с помощ от страна на СБ по отношение на промени и реформи в редица сектори. “За нас СБ не е просто доставчик на услуги и консултант, а стратегически партньор. Не говорим за технически или отраслова експертиза, а за дългосрочно планиране на реформите във всички критични сектори. Доволни сме да работим с всички експерти на СБ, не само заради експертизата на банката, но и поради опита им във всички останали страни, имаме възможността да комбинираме високата вътрешна експертиза с опита в други страни”, подчерта Дончев.

Той информира, че предстоят редица секторни разговори, ще се търсят и нови сфери за сътрудничеството, каквото е например земеделието. “Подобна е сферата в енергетиката, където вече стартирахме сътрудничество с банката. Предстоят разговори със секторните министерства да се идентифицират секторите, в които ще работим заедно. Меморандумът е знак за всички партньори и институции, че България работи с първокласен партньор. Когато планираме реформите си имаме гаранция да ползваме опита и да се учим от най-добрите”, посочи вицепремиерът.

Дончев припомни, че до края на програмния период остават 4 месеца. “Последната справка за плащанията показва, че почти 89 % е платено по всички оперативни програми от цялата финансовата рамка. Убеден съм, че финалният резултат ще бъде над 90 %. Това е добър резултат за първи програмен период. Рано е да правим сметки, сега трябва да се изпълнят проектите, които текат без никакво забавяне. Трябва да се мисли за парите, но и за резултатите от проектите, където е фокусът на усилията”, увери той. Дончев добави, че се работи със СБ и в сферата на здравеопазването. “Изработват се документи, заедно с Министерство на здравеопазването и МРРБ. Няма взето решение за намаляване на ДСС на лекарствата, защото нюансите са много. Отворени сме към всякакви предложения”, каза той.

От своя страна вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер, посочи, че намаляването на ДДС за лекарствата е една от по-малките мерки, но не е решение на редица проблеми и въпроси, които се разглеждат по отношение на цените и наличността на лекарствата. Ние не казваме, че трябва да се направи това и това, а трябва да се обмислят различен набор от мерки, допълни той.

От друга страна Мюлер заяви, че подписаното споразумение е важно за СБ, защото потвърждава задълбочаването на партньорството между България и СБ. “Под задълбочаване искам да кажа, че дейностите, които сме изпълнили през последните години имат потенциал за по-нататъшно развитие. Посредством това споразумение предвиждаме да придвижим отношенията ни напред. Областите, в които българското правителство прави реформите са във важни сфери. СБ подкрепя желанието на правителството да се обърне към разрешаване на тези въпроси ребром”, заяви вицепрезидентът на СБ.

Той коментира, че СБ разполага с познанията и доверието като съветник и има световна експертиза и познания, които може да обърнем в полза на България. “Всяка държава е различна и може да научи от опита, провала и успехите на другите държави. Радвам, се че в България имаме хора, които разбират това. На 1-во място съвместната ни работа в рамките на партньорството нараства, до броя на сектори, които покриваме, но и на сложността на въпросите, които разрешаваме”, заяви Мюлер и допълни, че подписаният меморандум дава трамплин на България за по-бързо усвояване на евросредствата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.