Ченгета спряха край Гюешево вонящ бус, натъпкан с мляко и колбаси

Гранични ченгета спрели бус, натъпкан догоре със силно миришещо мляко, колбаси, хляб, сладкиши, кибрит и др. на пътя между Кюстендил и ГКПП-Гюешево, съобщиха от областната агенция по контрол на храните.

Униформените, които дават наряд към граничния пункт заради бежанците, спрели подвижната бакалия, след като усетили непоносимата миризма.

Бусът е закаран в агенцията по храните, където започнали да описват пълния набор и грамаж от изделия по пода и импровизираните рафтове. Вътре имало 9 литра сурово мляко, неясно - краве или овче, десетки кофички кисело мляко от по 400 грама, буци сирене от по 500 грама, 15 пръчки хамбургски салам и колбас "Камчия" и др. - общо към 130-140 кг. Както хляб, сладкиши, газ, кибрит, капачки за буркани, бидони, пълни с течност.

"Като се приближихме, от буса ни лъхна на тор и вкиснато сирене", казали пред инспекторите по храните ченгетата.

При проверка на документите станало ясно, че бусът и цялата бакалия вътре е на мъж от близкото с. Жиленци. Той пояснил, че кара стоката, за да храни животните в личното си стопанство. Има подозрения обаче, че е продавал от вмирисаното мляко и колбаси по отдалечените махали и паланки. "Не се знае колко от непоносимата като миризма стока е била продавана. Това тепърва ще се изяснява. Ще му бъдат наложени санкции като за физическо лице. Нарушенията са много. Например транспортирал е прясно мляко в обикновен съд, а не както е по изискване при специални условия в съдове, лицензирани за това. При това има забрани заради върлуващата в региона бруцелоза да се транспортират такива продукти", каза експертът от агенцията по храните в Кюстендил д-р Велка Войнова. Според нея наказателните постановления ще са за минимум 2000 лева. Мъжът е изпратен в областната дирекция на полицията за даване на разяснения, добави тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини