Русенският университет договори обмен с Виетнам

Русенският университет и Техническият и технологичен университет в град Кън Тхъ ще правят общи научни изследвания. Подписаният меморандум за партньорство предвижда обмен на студенти и преподаватели, обучение по съвместни специалности и участие в конференции, съобщиха от ректората. Документа подписаха ректорите на двете висши училища - чл.-кор. проф. Христо Белоев и Зъонг Тхай Кон.

В делегацията от Виетнам са включени представители на различни дирекции в администрацията на град Кън Тхъ, директорът на болницата по онкология във виетнамския град, представители на министерството на здравеопазването и на министерството на планирането и инвестициите. В градовете, разположени по делтата на река Меконг, живеят над 17 милиона души.

В периода 1978-1995 г. 330 виетнамски граждани са изучавали български език в Русе, напомни ректорът на РУ проф. Белоев. 90 от тях са завършили висшето си образование в 8 различни специалности, а 57 са се дипломирали в специалността Селскостопанска техника.

След Десети ноември виетнамските студенти намаляват, но от 2007 г. контактите се възстановяват. Тази пролет трима граждани от Виетнам са защитили докторските си дисертации в Русенския университет. Идния юни той ще домакинства международен форум Дунав-Меконг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони