Корнелия Нинова: Рано или късно всеки, който краде, ще лежи в затвора

Митрополит Киприян призова: Отстоявайте вярата, оттеглете конвенцията В аулата на Софийския университет аплодираха владиката

Пуснаха квотите за калкан

Намериха тяло на жена на плаж в Бургас

Грипна епидемия и в Стара Загора, грипна ваканция от утре

Спасиха мъж, изгубил се на Витоша

Истанбулската конвенция сблъска протест и контрапротест пред НС (СНИМКИ)

Депутатите от БСП поискаха Борисов да дойде в НС за вота на недоверие

Рецидивисти по тютюна хванати пак с 440 килограма Марио и Георги се издали, рязко намалили пред патрулка

18 години затвор грозят трима българи в Турция за трафик на гюленисти

Синята зона в Пловдив поскъпва от 1 април Цената на паркирането става от 1.50 на 2 лв.

Съдят 19-годишен шофьор, убил велосипедист след употреба на дрога

Арестуваха 58-годишен мъж от Силистра, правил фалшиви документи

Намаляват броя на евродепутатите Предвижда се те да бъдат 705 вместо 751

Без заседание на кабинета утре, министрите са в Европарламента за председателството

Уроци по почтеност за чиновници: Уволняват служител, ако натопи колега

Чиновници ще бъдат изпращани на обучения по почтеност. Това е записано в проект „Етични стандарти за почтеност в публичния сектор“, публикуван от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към МС. Постоянно ще се правят курсове за налагане на етични правила за поведение, придобиване на умения и вземане на решения.

Когато служителите се провинят и получат наказание „устно предупреждение“ и временно отстраняване от длъжност, те ще бъдат изпращани на опреснително обучение. След временно отстраняване от длъжност или понижение ще им организират „поправително“ обучение. Какво точно представлява то обаче от проекта не става ясно.

Последните две мерки срещу неетични чиновници са уволнение и наказателно производство. Служителите в публичния сектор ще бъдат уволнявани, ако се докаже, че са подали фалшив сигнал срещу свой колега за корупция или друго престъпление.

Една от основните препоръки в документа е да бъде изготвен единен национален кодекс за поведение на лицата от публичния сектор, който да бъде приет със закон. Кодексът трябва да дава конкретни примери и да оказва поведенчески модели. Предлага се въвеждане на ежегодна проверка за почтеност на хората от публичния сектор. Това ще става с психометричен тест за почтеност.

В средата на юли „Труд“ писа, че бъдещите служители на държавната администрация ще преминават задължителен психометричен тест, след което ще изчакват в централна база данни да бъдат наети. Около тази промяна са се обединили членовете на Съвета за административна реформа начело с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Тази есен в парламента се очаква да бъдат внесени поправки в Закона за държавния служител. След влизането му в сила нито една администрация няма да има право сама да наема служители. Институциите ще са длъжни да ползват само кадрите от банката за чиновници. Един кандидат може да стои в списъка не повече от 3 г.

Промените в Закона за държавния служител включват още премахване на назначенията на „временно изпълняващ длъжността“ в администрацията. Според екипа на Бъчварова там имало много злоупотреби. Затова вече ще се позволява едно назначение за 6 месеца за вакантен пост. За това време трябва задължително да се намери титуляр.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.