Халифатът гърми в Перлата на пустинята, шефката на ЮНЕСКО Бокова „дълбоко изтерзана“

Варварите от „Ислямска държава“ наистина са сравнили със земята една от емблемите на Палмира, потвърди вчера ООН, показвайки сателитни снимки на взривения Храм на Бел в Перлата на пустинята, както е известен древният град в центъра на Сирия.

„Храмът на Бел (върховното божество във вавилонската митология - б.ред.) бе най-красивият символ на многоетническото ни наследство в Сирия, загубихме го завинаги“, каза пред АФП шефът на агенцията за антиките в Дамаск Мамун Абдулкарим. И предположи, че радикалните джихадисти просто искат да привлекат световното внимание върху себе си, след като видеозаписите със зверските екзекуции на хора вече нямали този ефект.

Храмът на Бел бе на 2000 години, като през византийската епоха е бил църква. Ислямистите превзеха Палмира на 21 май т.г. и през август взривиха още един храм там - на финикийския бог Балшамин.

За халифата всяко културно наследство от преди появяването на исляма представлява недопустим символ на идолопоклонничество. Преди Палмира ислямистите опустошиха древни руини в Мосул и Нимруд в Северен Ирак. Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази „дълбоко терзание“, но заяви, че терористите нямало как да заличат 4500 години история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят