Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Градусът се вдига, най-високите температури ще са в парламента

Вайкахме се, че имаме парламент с цели осем явни партии и поне още толкова на второ четене. Обаче не можем да отречем едно: парламентът пак стана интересното място в политиката. По времето на първия Борисов не беше. Парламентът тогава беше ехо на Борисов. После, при Орешарски, по-интересно беше около парламента, а не в него. Тогава в парламента всичко беше ясно, докато в един момент ДПС не реши друго.

Сега е иначе. Всичко минава през тежки премисляния и преговори. Виждат се пакетни спазарявания. Мнозинствата са различни, тематични и често непривични. Дори и неприлични.

Вярно, понеже има коалиция, вероятно парламентът си има и потаен сенат някъде в Банкя или по партийните централи – водещите личности в коалицията се договарят в тесен кръг. Но въпреки това именно в Народното събрание министрите се мъчат да убедят партньорите, партньорите пресмятат гласовете си, играят си с кворума, възползват се от процедурни възможности и т.н.

Има и коалиционен съвет с надпарламентарна роля – Съвет за развитие. Но и този съвет за развитие като че ли досега не претърпя особено развитие.

Въпреки тези две форми на своеобразна втора камара на парламента той си остава достатъчно интересен и от него зависи много – нещо, което бяхме позабравили в последните години. Прилича дори на известна нормализация – нали сме парламентарна република. И започващият парламентарен сезон обещава да затвърди това впечатление – въпреки че изборите ще го позасенчат с огромния залог, който имат за всички по терена.

Всъщност първите месеци на парламентарния сезон ще са още по-интригуващи от обичайното – точно заради изборите. Местният вот ще принуди партиите да заложат още повече на ораторство и търсене на нюанси. А около и след самите избори пак ще е интересно, защото много ще си говорим дали ще има преконфигуриране и т.н. И да има, и да няма, говоренето е гарантирано.

Все още могат да се мярнат заглавията по сайтовете в обобщение на „историческия компромис“, а продължението вече следва. Няма спор, че сюжетът с конституционните промени ще бъде основното в идните седмици и месеци. В него ще се преплете и Конституционният съд – и заради очакваното становище, и заради очакваното попълване на състава му, което неминуемо ще се смеси с партийния дебат.

Друг интригуващ сюжет в този контекст ще е сближаването на ГЕРБ и ДПС – има ли го, няма ли го, задълбочава ли се. Затова и началото на сезона ще е любопитно с догадките около личността на Делян Пеевски. Появиха се дори прогнози, че той може да напусне Народното събрание.

От сработката по оста ГЕРБ – ДПС засега май си изпати Меглена Кунева. Срещу нейния законопроект за борба с корупцията застанаха по-видимо ДПС (и БСП), а по-невидимо ГЕРБ. Това обаче е загуба от типа „всяко зло за добро“ – защото въпросният законопроект като че ли остана вън от кашата на не особено красива сделка от края на юли. Пък и да застанат срещу теб БСП и ДПС още се брои за престижно в политическия ни живот.

Този законопроект обаче тепърва ще става интересен със заложените в него мини. И ще е двойно по-интересен на фона на стремежа на ДБГ да зпази политическата си идентичност в сложна игра с ДСБ, които пък почти по навик изземат обществения образ на целия Реформаторски блок. Напоследък дори се натрапва една историческа аналогия и може да се говори за „тесни“ и „широки“ реформатори въпреки общата им регистрация за местните избори.

И за да подчертаят отликата си спрямо ДСБ, наскоро от партията на Меглена Кунева настояха за явното гласуване във Висшия съдебен съвет. После и Бойко Борисов настоя на това. Така че прословутото явно гласуване ще е поредният ребус в новия парламентарен сезон.

Другият ребус ще е правеното на бюджета. С анализа, който наскоро Радан Кънев публикува, става ясно, че реформаторите ще се опитат да прокарат реформаторски идеи през бюджета. Това е и очаквано поведение: именно в отношението към публичните разходи личи и желанието или нежеланието за реформи. Тук вероятно ще бъде дадена още една битка от типа реформи срещу стабилност (разбирай реформатори срещу ГЕРБ), а и реформи срещу социалност (разбирай реформатори срещу БСП или АБВ).

Ако пък човек слуша законодателните намерения, които наскоро Цветан Цветанов разкри, предстоят ни отново и дебати по здравеопазване, образование, сигурност. И трите сфери са взривоопасни от политическа гледна точка – и заради запалителността на ресорните министри, и заради заряда на темите.

Такива теми са и бежанската криза, и постоянното припламване на етнически въпроси напоследък. Затова и сред активните в предстоящия парламентарен сезон вяроятно ще се наредят и патриотите. Темата с незаконното строителство например постоянно излиза на дневен ред, а НФСБ и ВМРО са доказали, че могат да произвеждат яркост в такива ситуации.

През този парламентарен сезон ще се види също дали и у БСП е останала сила за яркост. Ще има ли желание и гласовитост най-накрая да заработи като ясна опозиция или ще се задоволи с това да бъде злорад свидетел на сближаването ГЕРБ – ДПС, като в същото време пази и скрита надежда утре да бъде на мястото на ДПС.

Ще се разбере също дали позадрямалата „Атака“ ще излезе от паралелната си реалност. Ако „Атака“ се активира подозрително, значи може и да мирише на избори.
Някъде около Нова година фокусът вероятно ще се поизмести от парламента към президентските избори – президентски или и други. Впрочем след местните избори вероятно много ще се говори за… парламентарни избори. Без значение дали ще ги има или не и кога ще са. Това ще придава на парламента по-особена напрегнатост, а мнозина ще си упражняват перото на тази тема. Други пък ще упражняват натиск: може с протести, може и с още някой ултиматум. С една дума: обичайното.

Понякога партиите в Народното събрание дори може съвсем да заприличат на страните от Близкия изток – където всяка държава може да се сбие с всяка. А противници и съюзници могат да се сменят, а могат и да са едновременно и двете.

Сигурно е, че няма да скучаем. Но сигурно е също, че колкото и интересна да е парламентарната продукция, тя и този път едва ли ще задоволи масовия вкус. От десетилетия не успява.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.