2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

Отстъпление от промените на министър Москов

Отстъпление от промените в Закона за лечебните заведения, които бяха предложени на народните представители от здравния министър д-р Петър Москов с проект на МС. Това е равносметката от вчерашното гласуване на поправките на второ четене в здравната комисия. „Ние затова и гласувахме „за“ – защото промените на вносителя – т. е. на Москов, бяха редактирани“, коментираха депутати от ДПС пред „Труд“.
Идеята на д-р Москов да отпадне изискването управителите на лечебните заведения задължително да са с призната специалност по здравен мениджмънт или по икономиката на здравеопазването не бе приета. „По този начин искаме да се разшили потенциалният кръг от хора, които могат да заемат такива длъжности“, припомни аргументите си министърът. Но после сам редактира текста си, предложи да остане изискването и това бе подкрепено от комисията. А точно на това държат ГЕРБ и откакто стана ясно, че МЗ смята да занижи критериите за директорите, отсякоха, че няма да го допуснат.
Не мина и императивният текст на министъра болниците задължително да предоставят комплексни грижи на болни с определени заболявания (примерно муковисцидоза или хемофилия) и на децата с увреждания и хронични болести (примерно редките страдания). Бе приета редакцията на ГЕРБ – комплексните грижи „да могат да се организират на функционален принцип“ и текстът стана пожелателен. „Императивният характер бе преосмислен от министерството и бяха възприети нашите предложения“, коментира пред „Труд“ председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ). „Но това е различен текст от този, че НЗОК няма да сключва договор с болниците, ако не осигуряват комплексно лечение на социално-значимите заболявания. Този е насочен главно към децата с хронични заболявания“, каза след заседанието министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.