Депозитите - в големите банки

Българите насочват парите си към големите банки у нас, става ясно от статистиката на БНБ за банковата система към юли. Само за месец увеличението на депозитите в петте най-големи банки - Уникредит, БДСК, ПИБ, ОББ и Райфайзенбанк, е 280,1 млн. лв.

В банките от втора група, в които попадат ЦКБ, Сосиете Женерал и други, влоговете растат с едва 22,3 млн. лв., а депозитите в най-малките кредитни институции от трета група като Алфабанк, Сити Банк Европа и др. са намалели с 55,3 млн. лв.

Според експерти нарастването на депозитите в банките с по-големи активи е стремеж на клиентите към повече стабилност след случилото се с фалиралата КТБ. От БНБ обаче уверяват, че не правят рейтинги на банките, а само ги класират в групи в зависимост от активите им. Общо депозитите на домакинства, фирми и ведомства в банките за юли са нараснали с 493 млн. лв. до 71,6 млрд. лв.

Докато спестяванията растат, кредитите на домакинствата намаляват. През юли са отпуснати с 35 млн. лв. по-малко заеми.

Като цяло банковата система отчита по-добри резултати в сравнение с юни. Печалбата е 613,6 млн. лв. от началото на годината до юли, при 503,28 млн. за периода януари - юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес