Рухнал асансьор рани двама работници - ексклузивни любителски кадри само в "Труд"

Асансьор рухна в новостроящ се паркинг за автомобили и едва не уби двама работници. Инцидентът стана в 13,24 ч вчера в двора на “АТМ бизнес център” на столичния бул. “Цариградско шосе” 131.

Ранените строители са били откарани в близката Окръжна болница “Св. Анна”, където се оказва, че единият е със счупен таз, а другият - с фрактури на краката. По непотвърдени данни те са били на обекта без каски.

След сигнали за помощ на тел. 112 за минути пристигнали спасителни екипи от столичната пожарна и две линейки. Наложило се огнеборците да разрежат смачкани железа от платформата, затиснали краката на работника.

“Асансьорът не е шумен, но при спускането от 6-ия етаж изведнъж се чу бумтене като от трактор. Ние всички наскачахме към прозорците. Видяхме как платформата се движи към 4-тия етаж. И изведнъж рухна с гръм и трясък. Вдигна се облак прах и до нас стигнаха само писъци и стонове”, разказа пред “Труд” служител в офис в бизнес сградата. По негови думи паркингът за коли се строи в двора от края на миналата година. Асансьорът бил пуснат веднага след сглобяването на металната конструркция, за да може с него да се качват материали до най-горния етаж.

“Предстоят поне два огледа, но засега допускаме, че злополуката е заради скъсано въже. Ясно е само, че повредата не е от тежест, тъй като платформата е предвидена да вози автомобили по няколко тона”, каза участващ в разследването. Тепърва ще се проверява цялата строителна документация на паркинга и дали изобщо е трябвало да бъде пуснат.

Подозират куп нарушения

След подобен инцидент ръководителите на строежа трябва да отговарят дали не са допуснати куп нарушения, обясниха разследващи. Изобщо не е ясно как асансьорът е захранван с ток, при положение че той не е преносим, тип “хаспел”, а предвиден да работи в бъдещия паркинг за коли. Според очевидци преди месец и половина от конструкцията паднало парче метал, което едва не убило собственика на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право