Николай Бареков: Поучителният вредител

Откак Николай Бареков олицетворява българската политическа надстройка в Брюксел, разни анализатори прибързано го отписаха от локалния пейзаж. Отредиха му участта на Яне Янев, въдворен като съветник в Министерски съвет. Само че черните гологани в политиката току-така не мирясват. Тия дни подобията се вкопчиха в публичен въргал, като си обменяха лоши думи като "пачавра", "помияр" и пр. Тепърва прокуратурата и съдът щели да ги разтърват.

Кой почна пръв не е толкова важно, но кресливото надмощие си е на страната на Бареков. Пролича си кой е бил тв водещ и кой земеделски водач. Чевръстият Бареков даже сколаса в писмен вид да наковалди съветника Янев на работодателя му Борисов и да изиска спешното му уволнение: "Настоявам още в понеделник Вие да уволните и дори да поискате преди това оставката на Вашия съветник, заради изключителната му арогантност, глупост и себичност при погазване на законите на Република България."

Точно така. За арогантни, глупави и себични типове няма място по високите позиции. Пренаселени са откъм тях, нали, Бареков?

Впрочем като слуша речовития Ники човек неволно изпитва кощунственото желание от конституцията да отпадне Чл. 39. (1) "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин."

Или поне да се премахне това "чрез звук". От такава промяна нашият "силует" само би спечелил. Не че той е виновен, но природата го е снабдила с глас, наподобяващ характерните регистри на скопен козел.

А пък ако се съкрати уточнението "писмено и устно", ще спечели избирателят, който будаляво се върза на предизборни фантасмагории от сорта - таблети за всички деца и безплатни лекарства. България да си върне статута на народна република, да се възстановят ТКЗС-тата и пр.

С непремерена щедрост "силуетът" се разпореди и със заплатите на вероятните свои евродепутати - 70-80% от тях щели да отиват в бюджета. В крайна сметка в Европарламента успя да проникне един-единствен той. И понеже не се врече, че ще заделя за бюджета от свойта заплата, така и не се чу за негови волни пожертвувания. Ако беше станало, досега ушите на обществото щяха пришки да хванат от слушане на самохвалства.

Бареков, ако искате да знаете, е по своему чувствителен човек. Ако се позовем на Илф и Петров: "Той обичаше и страдаше - обичаше парите и страдаше от тяхната липса". Нашият герой откровено цени парите, гордее се с притежанието им, както и с всички свои имуществени владения. Поддържа висок стандарт на живот, без прояви на излишен вкус и естетически претенции. Ако не броим магнолията в период на цъфтеж, до която стопанинът й се фотографира.

Като стана дума за естетика, при последните си появи Николай Бареков ни изненада с новия си дизайн. С брада и въздълга коса, наресана на страничен бретон. Не се носи вече като мутра с бръсната глава и изразена вратна мускулатура. Иска май да го докара нещо като декабрист, само че не му се получава. Понеже декабристите произхождали от дворянски семейства и им личи френологически. Докато наш Николайчо произхожда от недрата на народа и също му личи френологически. Даже и очила с диоптри да си постави, природата няма скриване.

Впрочем човешкото общество, като едно природно образувание, може и от вредителите да извлича полза. Например пълчищата плъхове в копторите на Бомбай перфектно почиствали мръсотиите. По-цивилизованите народи пък ги използват за научни опити в името на прогреса. Та каква полза можем да извлечем от един Бареков? Например да извлечем поуката колко не сме били прави, когато сме връзвали кусур на Жорж Ганчев. Бареков е от същата шоу марка, но качеството му не е същото. При такава деградация на видовете как ли би изглеждал приемникът на Бареков, щото настоящият да ни се хареса? Ааа, не потръпвайте!

Владее майчин език и злоупотребява с него

Той е бивш журналист - радио и тв водещ, освободен телевизионен директор, безсрочен бизнесмен, настоящ политик, партиен лидер на "България без цензура", депутат в Европейския парламент. Ляв по възгледи, десен по портфейл и слабост към скандали. Владее майчиния си език и злоупотребява с него.

За него

Изчерпа не само моя кредит на доверие

Историята с Николай Бареков за мен е провал и урок. Аз съм много доверчив човек, понякога наивен. Доверявала съм се и съм била лъгана. Няма да кажа кой е най-големият лъжец, когото познавам, защото още се надявам. Бареков изчерпва не само моя кредит на доверие, но и на тези, които са го избрали. Ако иска да остане в политиката, той трябва да покаже, че отстоява своето мнение, своите идеи. Никога не съм подкрепяла личността Николай Бареков. Аз подкрепям програмата, с която излезе "България без цензура".

Нешка Робева, треньорка на "златните момичета" по художествена гимнастика

Той е съвременният Мюнхаузен

Като политик Николай Бареков е просто един съвременен вариант на Барон Мюнхаузен, даже не е Жорж Ганчев, който все пак взе 17% навремето. Бареков при старта на проекта му имаше одобрение към 5%, тоест доста ниско и това се дължи и на миналото му като журналист, който обслужваше услужливо различни политици.

Методи Андреев, депутат от ГЕРБ

Дете на кентавър и русалка

Поведението на Бареков е като на дете между кентавър и русалка, болно от шизофрения. Когато той говори от името на всички, вече имаме сериозен проблем.

Любен Дилов-син, създател на "Гергьовден"

Дайте му възможност

Това, което той казва за демографията, обръщането на внимание на регионалните проблеми, обръщането на внимание на българските потребители… Ами нека да го кажа направо - лидерите на традиционните партии няма какво да се сърдят на Николай Бареков. Те трябваше отдавна да направят това, което той говори.

Сигурен съм, че много хора ще си кажат, че това са само думи. А неговите привърженици ще отговорят: "Дайте му възможност да видим дали са само думи."

Петър Стоянов, президент (1997-2002)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи