Ломска връзка с камиона ковчег в Австрия: Мамо, зле загазих - казал Мите Крика, след като го арестували

Беднотията прогони сина ми в чужбина. Той пътува, вози хора, екскурзовод е, не е убиец!” Това заяви майката на Методи Иванов - един от българите, задържани заради камиона, открит в Австрия със 71 мъртви бежанци. 29-годишният младеж е известен в родния си квартал “Хумата” в Лом като Митко или Мите Крика.

“Момчето ми нямаше работа тук, гладуваше, нямаше как да издържа семейството си и затова тръгна зад граница. Пътуваше в Германия, Австрия, Италия. Докарваше коли, правеше екскурзии!”, твърди леля Гоца. Тя се чула със сина си след ареста му и той й казал, че е невинен. “Мамо, много зле загазих!”, казал по телефона Методи.

През Лом отдавна минава канал за трафик на хора, казват местни жители. И Мите Крика отдавна е част от него, признават полицаи. Каналът минава през крайдунавския град на път за Западна Европа. Според полицаите ромът работи с жена на име Цветомира, която живее с пакистанец, също разследван в София за трафик. Миналото лято той бил задържан в сръбския град Зайчар за прекарване на бежанци. Престоял в ареста там 6 месеца, после се върнал в Лом, но през май заминал отново на Запад. В чужбина отново се заел с нелегалния превоз на хора.

Версията на майката е друга: Синът й отишъл при леля си в Италия, а после изчезнал.

В Германия се заел с каналджийство, макар че като шофьор бил неправоспособен, съобщават тамошните власти. На 25 юли бил спрян със “Ситроен Джъмпър” и 38 афганистанци на магистрала, но избягал. Германците го обявили за издирване.

Ломската връзка със задушените 71 бежанци е здрава, коментират полицаи. Още един от задържаните българи - Цветан Цветанов, е от града. Той бил арестуван на 31 август в дома си в кв. “Младеново”. Имал кримидосие и мярка “задържане под стража” по дело за трафик.

“Врагове са замесили моя Митко в тая каша!”, твърди майка му. Жена му Вела също е убедена в неговата невинност. “Митко не е карал колата с бежанците, не ги е убил. Други са виновни!”, казва младата жена. Тя се чувала всеки ден с мъжа си. Преди ареста той поискал да му прати лекарства. “Зле е с кръвното!”, уточнява Вела. Тя е убедена, че мъжът й ще се върне скоро вкъщи.

Той е задържан многократно за кражби. Шофьорската му книжка била отнета, но карал без нея. Затова получил присъда пробация, но пропуснал няколко подписа и трябвало да влезе в затвора. Вместо това забягнал зад граница, обясниха криминалисти. Колегите им от Германия също са патили с Методи. През 2013 г. той бил залавян да шофира в Бавария без книжка. Властите му наложили глоба от 200 евро, която не платил. На 28 юли 2009 г. нападнал бензиностанция в Бохум, Северен Рейн-Вестфалия. С пистолет принудил касиерката да му даде оборота от 1000 евро. След време пак посетил бензиностанцията, жената повикала полиция, но той избягал с форд.

Общо 6-има българи задържани

Още двама българи са задържани вчера за камиона ковчег в Австрия, съобщиха тамошните власти. Равносметката е, че седмина са в ареста за аферата досега - шестима българи и един афганистанец.

МВР съобщи вчера само, че задържаните за незаконно превеждане през българската граница са 243 за първите 6 месеца от тази година. От тях 84 са българи, а 159 - чужденци. Като обвиняеми за трафик на хора са били привлечени 137 души.

“Митко Иванов е беден човек, а не международен престъпник”, коментираха хората в най-мизерния цигански квартал на Лом, където е роден един от българите, прибрани зад решетките.

“Майка му и баща му са добри хора, работливи. Дори да е сгрешил, Митко е дребна риба! Примамили са го да кара камиони с бежанци за дребни суми. Други големи престъпници са зад тази афера, ама тях няма да хванат. Митко и цаци като него ще операт пешкира!”, каза приятелят му Иван Тасев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право