Мартин Димитров: Цената на дизела у нас вчера е била втората най-висока в ЕС

"Без данъците, като махнем акцизите и ДДС -то, цената на дизела вчера е била втората най-висока в ЕС", съобщи в ефира на Нова телевизия Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок.

22 стотинки е цената над средната за целия ЕС. Дизелът без данъци у нас е с 40 стотинки по-скъп от Австрия и Белгия. В сравнение с Литва с 37 стотинки е по-скъпо това горива у нас. Това обяви пред Нова телевизия реформаторът Мартин Димитров.
Той допълни, че цената на бензина у нас е средно с 13 стотинки по-висока спрямо ЕС.

"С бензина ситуацията е малко по-добра. Пак като се махнат акцизите и ДДС-то вчера цената на това гориво е била четвъртата по големина в ЕС, след Малта, Дания и Италия", поясни депутатът. "За мен КЗК не е ефективна", каза Мартин Димитров и поясни, че трябва да има нов състав на комисията.

Проф. Румен Гечев от БСП коментира също темата с цените на горивата пред Нова тв. Той заяви, че по темата не трябва да се говори кампанийно, а постоянно. Той напомни как дни наред се е говорило, че ще се правят проверки по бензиностанции. "Няма го това в цял свят някой да предупреждава, че в следващите пет дни ще текат проверки", обясни професор Гечев.

"Това е кампанийно действие на правителството предвид предстоящите избори", каза той. "Как така за 3 дни провериха бензиностанциите? Какво правят през останалите дни от годината?", попита Гечев.

"Няма страна в света, където да има съмнения за картелиране. Това е проблем на всяка развита страна", заяви социалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини