Лидерът на БСП Михаил Миков: Доматите по парламента са оценка за работата ни

Началото на четвъртата сесия има един знак, който показва отношението към Народното събрание. Посрещнати бяхме с домати - това е израз на отношение към НС, което материализира излъганата надежда на българите". Това се казва в декларацията на ПГ на "БСП лява България", прочетена от лидера на БСП Михаил Миков, съобщи "Фокус".

"Една година е достатъчна, за да си дадем равносметка за изминалия период. Тя не изглежда никак радостна. Доматите пред НС са едно от доказателствата за това. Управлението ни обеща преди година, че тези, за които са гласували хората ще бъдат честни с тях. Днес принципите на тази коалиция продължават да са неясни почти за никого. Тази есен ще продължи да бъде така сигурно. Това не може да издига авторитета на НС", заяви Миков.

Той коментира и пенсионната реформа, като изтъкна възрастта за пенсиониране - 67 години за мъжете, 65 години за жените. "Това не съответства дори на продължителността на живота. Гражданите получиха разделяне на две - такива, за които заболяванията им са социално значими и такива, които ще плащат осигурителни вноски и после ще доплащат, защото заболяванията им са социално незначими. Обещаната реформа в образованието - Слава Богу, че и тя още не е завършила. Не може оскъдните ресурси да се пренасочват и към частните училища. За една година правителството неглижира демографската криза. Очакваме с нетърпение ангажимента на министър Калфин да бъде изпълнен и да се гледа стратегията за борба с демографската криза на правителството този месец", допълни Миков.

Той подчерта, че това е най-тежкият проблем, който в краткосрочен план крие заплахи за функционирането на страната. "Беше обещана реформа в енергетиката - изрази се в увеличение на цените на електроенергията. Апропо много се шуми по темата за горивата. Правителството прехвърля отговорности върху фактори, които са извън България. Ако на предишната сесия БСП постигна резултат за свръхпечалбите и натискът върху българските производители, то тази сесия ще бъдем изключително настойчиви по тази тема. Бе обещана съдебна реформа - Слава Богу и тя е неприключила", заяви Миков.

Той уточни, че тя е започнала мажорно. "Не може да бъде реформа подмяната на лицата във ВСС и това да доведе до повече усещане на българските граждани, че българският съд съди в полза на обикновения гражданин, а не на този, който има повече пари. Щедри на обещания, управляващите запазиха мълчание по много важни въпроси, за които отговори ще продължаваме да настояваме - санкциите срещу Русия и ефектите за българската икономика, мълчанието по етническото напрежение, по демографската криза, по онези ангажименти, които президентът е поел - 2% от БВП да отива за отбрана", посочи Миков. Той бе категоричен, че ще продължат да отстояват друга позиция - в най-бедната страна на ЕС не бива да има увеличение на военните бюджети преди да са увеличени тези за образование и здравеопазване. "Ако отворите европейската преса, ще видите, че това, което се случи в Австрия, нанася много тежки морални последици на България като страна-член на ЕС, и страна, която претендира да стане член на Шенген", добави Миков.

"За нас изборите не са боксов мач. Знаем, че многото етнически партии предпочитат спортните сравнения. Това докара българските граждани да имат недоверие в централната и местната власт. В изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция. На тези избори гражданите ще могат да преценят не само за кого да гласуват, а за каква политика да гласуват, за да имат бъдеще техните деца", се казва още в декларацията на ПГ на "БСП - лява България", прочетена от Михаил Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика