Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на Васил Левски

Тръмп се присмя на Опра Уинфри US лидерът зове тв водещата да се кандидатира за президент

Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Арести за серийни крадци на коли Шиндлера и Таратора отвлекли „Мерцедес” по метода „скъпа баничка”

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Осъждан се маскира като катаджия 1000 лева глоба за разходка с униформа в Берковица

Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

Местан: България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта

България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза. Това се посочва в декларация за приоритетите през новата пленарна сесия, прочетена от парламентарната трибуна от председателят на ДПС Лютви Местан, съобщи „Фокус”

„Думата стабилност не може да замести думата развитие. Стабилността не е самоцел, а само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие”, обясни той и поясни, че това няма как да се получи с тази формула на властта. „ДПС ще продължим да се развива като модерна либерална партия. За стратегически верни решения, на ДПС може да се разчита. Ще изпълним категорично ангажимента, поет с 36 подписа под гласове за новия конституционен проект”, увери той.

Лидерът на ДПС коментира, че началото на есенната сесия на 43-то НС съвпада с първата година от кабинета Борисов 2. „Най-честата оценка е, че управлението е стабилно. Въпросът е кой как разбира стабилността. Още при избирането на кабинета изразихме тезата, че стабилността е политически параметър. Ние ще спестим примерите за други вътрешно-коалиционни резони в областта на пенсионната реформа, сигурността, социалната политика, украинската криза, защото биха били потвърждение на изказаната теза, че формула на управляващото мнозинство, не просто е разноидейна и с примес на антиевропейска, националистическа партия, не може да генерира стабилност”, посочи Местан.

В декларацията ДПС коментира и два въпроса, първата от която за политиката по отношение интеграцията на малцинствата и отношението към етно-религиозните общности. „Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова. Чухме Бъчварова да казва, че казусът Гърмен показва, че държавата може да се справи с този въпрос, но как – с багери, жандармерия”, обясни Местан и изтъкна, че ромският въпрос няма да се реши по този начин. По тази причина ДПС настояват за образователна интеграция, която да започне от предучилищна възраст и подчерта, че в Бюджет 2016 партията ще подкрепи нарочна национална програма за изграждане на детски градини във всички ромски квартали. „Социалното изключване може да се преодолее с интеграция”, обобщи той.

Втората тема, която засегна ДПС, е това, че днес европейската политика е остро предизвикана в най-фината си част – хуманизма от бежанската криза. „България и Румъния се гордеят с телените мрежи, с които спират бежанския поток. Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния. Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи”, попита Местан. „Затворен ЕС означава мъртъв ЕС, смърт на европейската идея на хуманизма, солидарността и демокрацията. Кризата показва, че разширяването на ЕС към Югоизточна Европа е без алтернатива”, каза още Лютви Местан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.